34.4 C
Judeţul Teleorman
marți, iulie 27, 2021

NOTE DE LECTURĂ / Monografie despre agricultura şi industria alimentară din Teleorman

Articole noi

ADI Teleorman: Campania de colectare a DEEE-urilor, în Bragadiru şi Bujoru. Tichete cadou de până la 30 de lei

În perioada 26-30 iulie, campania de colectare a DEEE-urilor se desfăşoară în localităţile Bujoru şi Bragadiru. În acest sens,...

AJOFM Teleorman: 3.043 de persoane şi-au găsit de lucru, în prima jumătate a anului 2021

În perioada ianuarie-iunie 2021, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM...

Prognoza METEO pentru Teleorman: După 1 august, creşte probabilitatea de apariţie a perioadelor cu instabilitate atmosferică şi local a averselor

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă estimare a evoluţiei valorilor termice şi precipitaţiilor, valabilă pentru următoarele două...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

La Editura Velox din municipiul Alexandria a apărut recent volumul „Agricultura şi industria alimentară la sfârşitul sec.XX şi începutul sec.XXI în judeţul Teleorman”, autorul fiind neobositul cercetător Paul C.Şchiopu, economist şi publicist cu o bogată activitate editorială axată pe lucrări cu caracter documentar. De această dată, punând în valoare şi capacitatea sa de expert contabil, se opreşte asupra unor domenii de bază ale economiei judeţului din sudul ţării, legate nemijlocit între ele. Situaţia şi evoluţia lor înainte şi după anul 1989 sunt „puse sub lupă” cu meticulozitate, lucrarea fiind rodul multor ore petrecute de autor în arhive şi biblioteci, dar şi al cercetărilor de teren.

Volumul este structurat pe nouă capitole privind baza materială, resursele umane, cercetarea şi învăţământul agricol, producţia primară vegetală şi zootehnică, exporturile sau reţeaua de instituţii agricole judeţene. Fiecare capitol cuprinde informaţii şi date, dar şi pertinente consideraţii personale despre ce a reprezentat agricultura în sistemul comunist planificat şi, apoi, în condiţiile specifice economiei de piaţă. Statisticile cuprinse în lucrare reflectă producţiile  obţinute în  toate sectoarele agricole, evidenţiindu-se şi „căderile” după anul l989, între care dezastrul din zootehnie. Aceeaşi metodă este utilizată şi în analiza industriei alimentare, cu exemple concrete ale capacităţilor de prelucrare din morărit-panificaţie, industria cărnii şi a laptelui, fără a fi neglijate unităţile economice care foloseau ca materii prime legumele şi fructele, plantele tehnice, strugurii ş.a. Autorul se apleacă cu atenţie asupra dinamicii exporturilor, din comparaţii reieşind regretul cercetătorului faţă de scăderea volumului acestora şi creşterea nivelului importurilor de profil în anii de după 1989. Evoluţia lentă a domeniilor analizate în perioada dorită a deveni capitalistă este pusă în strânsă legătură cu probleme grave, cum ar fi restituirea pământului către proprietari lipsiţi de mijloacele tehnice de prelucrare, creditele bancare deosebit de scumpe, diminuarea galopantă a efectivelor de animale, falimentul majorităţii fabricilor din industria alimentară, sistemul deficitar de desfacere a produselor agricole, numărul mare de intermedieri în asigurarea imputurilor etc. După cum din lucrare se desprinde concluzia că trecerea la economia de piaţă a impus schimbări profunde în toate sectoarele agriculturii şi industriei alimentare. Paul Şchiopu nu uită, de asemenea, că agricultura are un rol deosebit de important în protejarea mediului. Şi în acest ultim capitol găsim statistici care susţin nevoia conştientizării unui asemenea deziderat. „Există mari rezerve în conservarea mediului natural asupra cărora trebuie să acţionăm cât mai este timp pentru a nu agrava efectele fenomenelor naturale, care se manifestă din ce în ce mai nestatornic, haotic, neciclic şi neprăvăzut (…)”, precizează autorul acestei monografii. O monografie care prin structură şi conţinut se adresează mai ales specialiştilor, dar şi unor cercuri largi de cititori interesaţi de istoria economiei judeţului în contextul naţional.

De remarcat este şi faptul că Paul Şchiopu este autorul mai multor lucrări de acest fel, între care „Băncile şi alte instituţii financiar-bancare din judeţul Teleorman”, „Economia şi cultura grâului”,  „Învăţământul economic în judeţul Teleorman”, „Tipologia şi funcţionarea cooperativelor agricole de producţie”, „Evidenţa tehnică şi contabilitatea simplă a fermierului” sau „Camera de Agricultură a judeţului Teleorman (1926-1949)”, la care se adaugă monografii despre Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Teleorman şi localităţile Nanov, Ulmeni, Urluiu şi Broşteanca.

ŞTEFAN STAN

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

ADI Teleorman: Campania de colectare a DEEE-urilor, în Bragadiru şi Bujoru. Tichete cadou de până la 30 de lei

În perioada 26-30 iulie, campania de colectare a DEEE-urilor se desfăşoară în localităţile Bujoru şi Bragadiru. În acest sens,...

Articole similare