13.6 C
Judeţul Teleorman
miercuri, mai 15, 2024

NOTE DE LECTURĂ / A apărut dicţionarul “oamenilor de şcoală-publicişti”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Recent a ieşit de sub tipar volumul „Oameni de şcoală publicişti născuţi în judeţul Teleorman”, autor fiind Gheorghe P.Boja. Practic, este un dicţionar biobibliografic ce reuneşte 280 de dascăli care sunt la origine teleormăneni şi au activat în unităţi de învăţământ din localităţi din judeţul din sudul ţării. Volumul este rezultatul cercetărilor autorului asupra multor documente, istoriografii, anuare, monografii, colecţii de ziare şi reviste. Orele petrecute la Arhivele Statului şi în biblioteci au permis ulterior structurarea dicţionarului pe informaţii legate de anul şi locul naşterii, studiile, şcoala unde a activat, colaborarea publicistică şi cărţile scrise de cei incluşi în lucrare. Şi, după cum precizează profesorul Gheorghe Boja, o parte din informaţii are ca sursă alte dicţionare ample realizate în Teleorman de Stan V.Cristea şi Ion Al.Stănescu.

Cei interesaţi să se aplece asupra acestui nou dicţionar vor găsi amănunte despre cadre didactice „care au contribuit de-a lungul anilor la îmbogăţirea patrimoniului spiritual românesc”, după cum afirmă Gheorghe Boja. Creaţia lor publicistică cuprinde un evantai larg, de la literatura beletristică la studii de ştiinţe socio-umane, de matematică, fizică şi chimie, de tehnologii sau artă plastică şi muzică. Multe dintre cadrele didactice reunite în volum s-au remarcat prin publicarea unor manuale adresate elevilor şi studenţilor.

Pe ansamblu, a rezultat o construcţie solidă care poate fi un util instrument de lucru. Şi, în egală măsură, avem de-a face cu un omagiu adus unor dascăli care, din generaţie în generaţie, au ţinut trează setea de frumos şi de adevăr. De altfel, autorul merituos al acestei lucrări – fost profesor de matematică, astăzi pensionar – şi-a dedicat cei mai mulţi ani din viaţă şcolii, pregătirii tinerelor vlăstare. Ca publicist, a abordat o tematică variată, între cărţile ce-i poartă semnătura aflându-se monografiile localităţii Suhaia şi şcolii generale de aici,  „Memorii”,  „Polivalenţe didactice”,  „Şcoala românească şi paşii mărunţi ai reformei”,  „Pe urmele unui incomod”,  „Rătăciri şi popasuri educaţionale” sau „Scrieri nostalgice”, la care se adaugă mai multe manuale de algebră şi geometrie.

ŞTEFAN STAN

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare