27 C
Judeţul Teleorman
miercuri, mai 25, 2022

Noi focare de pestă porcină africană, în Mereni și Socetu. Autoritățile au decis uciderea a 17 suine

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Noi focare de pestă porcine au fost înregistrate în județul Teleorman, în ultima perioadă. Potrivit Direcției Sanitar Veterinare Teleorman și pentru Siguranța Alimentelor, cazurile au fost semnalate în două gospodării din localitățile Mereni, în data de 24 aprilie, și Socetu, trei zile mai târziu. Autoritățile au decis uciderea suinelor, în total 17 capete, iar proprietarii vor fi despăgubiți, conform legislației în vigoare.

Cu toate acestea, medicul Florea Rădoi, directorul DSVSA Teleorman a declarat că “vorbim despre cazuri izolate, și, deocamdată, nu sunt motive de îngrijorare, în zonele respective fiind adoptate măsuri de urgență pentru limitarea răspândirii virusului”. Totodată, acesta a precizat că, în momentul de față, la nivelul județului mai sunt active 133 de focare, în ultimele două săptămâni fiind stinse un număr de 83.

“Zilnic, colegii mei acționează pentru închiderea altor focare, după un plan bine structurat. Spre exemplu, în această săptămână echipele DSVSA sunt prezente în comunele Peretu, Plosca și Buzescu, iar săptămâna viitoare în localitățile Teleormanu, Măgura și Mârzănești. În total, este vorba despre 25 de focare. În ultima vreme, nu au mai fost înregistrate cazuri la porci mistreți, ci doar în gospodăriile individuale. Toți proprietarii ale căror animale au fost ucise au fost despăgubiți, valoarea sumelor alocate fiind de aproximativ 6 milioane de lei”, a mai afirmat medical Florea Rădoi.

Pe această cale instituția reamintește deținătorilor de porcine că trebuie anunțe de urgență medicul veterinar, DSVSA Teleorman sau primăria din localitate despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării imediate a măsurilor de diagnostic și prevenire. O altă recomandare adresată crescătorilor este de nu cumpăra purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit și hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, fiind interzisă hrănirea suinelor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Articole similare