Potrivit datelor prezentate de specialişti, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii importante cantitativ, atingând un maximum de 50 l/mp la Babarunca (judeţul Braşov). De asemenea, s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii în toate judeţele ţării.
Prognozele meteorologice elaborate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 17 – 23 martie, arată că circulaţia aerului la nivelul României se va menţine destul de activă, astfel că sisteme noroase succesive, generatoare de precipitaţii, vor traversa ţara, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece peste toate regiunile şi persistenţa acesteia, ceea ce va determina apariţia precipitaţiilor sub formă de lapoviţă şi ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase.
„Următorul episod cu precipitaţii se va semnala în continuarea primului, respectiv din dimineaţa zilei de 20 martie până în 22 martie, şi va începe dinspre sud-sud-vest, dar mai apoi aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde în special jumătatea de sud a ţării. În sudul Banatului (jud. Caraş-Severin), din nou în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, precum şi în sudul şi sud-vestul Transilvaniei, va ninge şi se va depune strat de zăpada consistent, peste cel existent deja. În Oltenia şi Muntenia, joi, 18 martie, vor fi precipitaţii mai ales sub formă lichidă-ploi şi lapoviţă, moderate cantitativ”, menţionează ministerul de resort.
Din punct de vedere hidrometeorologic, conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în prezent se situează peste Cotele de inundaţie râurile Pogăniş (judeţul Caraş-Severin) şi Bârzava (judeţul Timiş), respectiv peste Cotele de atenţie râurile Crasna (judeţul Satu Mare), Bega (judeţul Timiş), Bârzava (judeţul Timiş), Teslui (judeţul Olt), Vedea (judeţul Olt), Urlui şi Teleorman (judeţul Teleorman).