19.2 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

MANDAT PENTRU EDUCAŢIE. CAMPANIA GLOBALĂ PENTRU EDUCAŢIE. 7-13 DECEMBRIE, 2020

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Dreptul la educaţie pe durata pandemiei (şi după aceasta) trebuie asigurat de noi, toţi cei responsabili, cu seriozitate, implicare şi ingeniozitate.
După activităţile derulate în Săptămâna Educaţiei Globale la  Şcoala Gimnazială ,,Ştefan cel Mare” în luna noiembrie, un eveniment de proporţii a fost găzduit de şcoala noastră online,organizat de Consiliul Elevilor, la care au participat elevi-profesori-părinţi de la ambele cicluri, primar şi gimnazial. De asemenea, reprezentanţi ai Casei Corpului Didactic Teleorman, consilieri psihologici ai CJRAE Teleorman au fost prezenţi şi au intervenit constructiv în dezvoltarea subiectului pus în discuţie.
Pandemia de Covid-19 a declanşat la nivel mondial criză în educaţie, într-o primă fază punând în pericol activitatea didactică, atrăgând după sine încălcarea dreptului fundamental al copiilor la educaţie. Dar ne-am redresat la timp, educaţia a continuat, continuă şi va continua şi după pandemie. Ceea ce azi s-a întâmplat este o pledoarie pentru educaţie. Au fost audiate cele trei părţi componenete ale întregului: elevi-profesori-părinţi. Şi iată că a ieşit o poveste frumoasă, împletită cu firele unui adevăr care, când a îmbiat, când a înjurat…Nuanţele poveştii noastre constau în accente care au clătinat credinţe, dar care le-au şi întărit.
Cei mai mici elevi ai şcolii noastre au recitat, au cântat, au evocat timpurile în care şcoala îi aducea împreună fizic. Povestea ,,Este” a inclus sintagme care au răscolit amintiri şi care au stors lacrimi… ,,vieţi întoarse pe dos” , ,,vis şi speranţă” , ,,ne-a întunecat orice bucurie” , ,,speranţă de bine, frumos, bucurie” , ,,să scăpăm şi să uităm de pandemie”.
Poezia ,,Pierdut în gânduri” a conţinut expresii ca ,,dură sobrietate” , ,,simplu ecou” , ,,acele fericiri pe care le credeam mai multe…” care, spuse de un copil, cu modulaţia vocii emoţionate a celui care a creat-o şi a împărtăşit-o ca pe-o comoară a gândurilor întemniţate, a stârnit un val de iubire şi emoţie colectivă.
În eseul ,,Şcoala online” , copilul îşi exprimă dorinţa de a merge din nou la şcoală, cu ghiozdanul în spate, cu mâna ridicată la ore, cu imaginea alergărilor din curtea şcolii, să împrumute un pix, să împartă pacheţelul cu colegii.
Citând din ,,Găndurile mele în paginile unui jurnal” am surprins o frântură a gândurilor de copil ,,Mă dor ochii, sunt tristă…mi-ai furat după-amiezele cu rolele, cu prietenii, vacanţele cu familia, mi-ai furat primăvara, bucuria de a vedea renăscând natura, chiar şi nostalgica toamnă…”
Intervenţiile profesorilor şi ale părinţilor au fost de încurajare pentru copii, aspectele pozitive fiind scoase în evidenţă. Mai mult timp alături de familie, posibilitatea de a ne conecta şi de a merge mai departe împreună, propunerea unui spectacol online, caritabil, cu scopul de a atrage fonduri pentru elevii din medii defavorizate.
Copiii şi-au prezentat desenele care reprezentau, ca în poveşti, lupta binelui care învinge răul şi totul va fi bine.
,,Mâine este un astăzi nou-nouţ” iar ,,Profesorii vor muta cerul şi pământul din loc pentru a realiza actul educativ aşa cum trebuie” sunt cuvintele de încurajare ale doamnei consilier educativ către elevii noştri.
Doamna consilier psihologic îi îndeamnă la pace şi împăcare cu sine pe toţi participanţii, să pună într-o balanţă virusul cu sănătatea. Îndeamnă la credinţă, accent pe valorile morale, să fim răbdători, mai atenţi la nevoile celorlalţi. Pericolul care ne pândeşte ne-a adus în şcoala online, să respectăm măsurile impuse de lege. Ajutăm fiind noi bine!
Perspectiva părinţilor ,,Copilul a luat în greutate, oboseşte repede, e anxios, nervos uneori, violent în exprimare. Simţim furie, vinovăţie, frustrare, neputinţă, anxietate. Negociem de luni bune cu copiii. Îi asigurăm că este o situaţie temporară. În casă suntem protejaţi.”
În ,,Jurnalul unei mame” un părinte care e şi cadru didactic, descrie situaţia dramatică, concretă în care toată familia a avut Covid, patru membri, cu patru simptomatologii diferite. Izolarea la domiciliu, sănătatea pusă în pericol şi tratamentele diferite aplicate au condus la panică, mesajul ei este către toleranţă, empatie, înţelegere şi iubire.
Salvaţi Copiii România  este o organizaţie de utilitate publică, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin. Au fost puse chestionare pentru a fi completate de către toţi participanţii care vor fi trimise forumurilor superioare pentru a se găsi soluţii pentru o şcoală mai bună.
“Virusul nu ne opreşte! Să eliminăm cuvintele urâte!
Of, tu, Covid, Covid!” -este creaţia unui elev în chiar timpul intervenţiilor noastre, încheind apoteotic, în spirit optimist, activitatea noastră.

PROFESOR EDUCAŢIE PLASTICĂ,
PURCĂREA CRISTIANA MIHAELA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare