1.1 C
Judeţul Teleorman
joi, decembrie 1, 2022

Mai mulţi bani în conturile primăriilor din Teleorman din redevenţa exploatărilor de suprafaţă. 80% din sumă către autorităţile locale

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Bugetele locale şi judeţene vor putea fi suplimentate din redevenţa exploatărilor de suprafaţă. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a publicat, spre dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern privind metodologia de aplicare a legii care prevede acest lucru, a atras atenţia ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
„Sumele provenite din redevenţă înseamnă un venit în plus pentru autorităţile locale şi judeţene. Banii vor putea fi folosiţi pentru proiectele comunităţilor locale”, a declarat ministrul.
Legea prevede ca 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă să revină autorităţilor locale şi judeţene şi 20% statului. În lipsa unei metodologii, însă, această lege nu este aplicată-a atras atenţia Cseke Attila şi a adăugat că proiectul de act normativ elaborat cu sprijinul ministerelor de specialitate şi publicat astăzi este menit să soluţioneze această lacună.
Conform proiectului de act normativ, redevenţa pe exploatarea prin concesiune a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a nisipului, a pietrişului, şi a altor minerale feroase şi neferoase, exploatate pe teritoriul unei localităţi, ar fi virate direct, în proporţie de 80%, autorităţilor din localitatea şi judeţul respectiv, iar 20% la bugetul de stat, de către concesionar.
„Proiectul de act normativ pune în aplicare legi în vigoare. Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autorităţile locale şi judeţene, măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept”, a subliniat Cseke Attila.
Conform actelor normative primare, 40% din redevenţe trebuie virat direct către bugetul local, 40% către bugetul judeţean şi 20% către stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului de concesiune.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Accident mortal pe E70. Şoferul, un tânăr de 25 de ani din Buzescu, a decedat

La data de 30 noiembrie, a.c., ora 15.52, polițiștii au fost sesizați prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de...

Articole similare