-1 C
Judeţul Teleorman
joi, ianuarie 20, 2022

La Siliştea Gumeşti, laureaţii Concursului Naţional de Literatură “Pe urmele Moromeţilor”, la cea de-a XVIII-a ediţie

Articole noi

În 64 de localităţi din Teleorman, se înregistrează cel puţin un caz de infectare cu Covid-19. Rata de incidenţă este de 1,11 la mia...

Conform ultimelor date publicate astăzi, 18 ianuarie 2022, de către Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, rata de infectare în...

Prognoza METEO pentru Teleorman. Temperaturi peste normalul perioadei şi precipitaţii deficitare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă estimare a evoluţiei valorilor termice şi precipitaţiilor, valabilă pentru următoarele două...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.


De curând, în semn de omagiere a genialului prozator, eseist şi traducător român, Marin Preda, “marele singuratic” al culturii române, născut acum 97 de ani, la 5 august 1922, în satul Siliştea Gumeşti, din Câmpia Dunării, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Marin Preda” şi Primăria Comunei Siliştea Gumeşti au organizat la Căminul Cultural din localitate cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Literatură, sugestiv intitulat “Pe urmele Moromeţilor”, un veritabil concurs cu public ce se adresează elevilor din clasele V-VIII.

Iniţiată în anul 2002, întreaga manifestare culturală urmăreşte cunoaşterea şi popularizarea mai profundă a vieţii şi operei marelui romancier şi nuvelist teleormănean, Marin Preda, cultivarea interesului şi pasiunii pentru lectura şi a plăcerii de a citi în rândul elevilor de gimnaziu, când toate acestea se pare că astăzi trec printr-un dens cont de umbră .

Cunoscând din timp cerinţele concursului naţional, elevii au avut de parcurs ca bibliografie obligatorie romanele reprezentative ale lui Preda: “Moromeţii (vol I şi II) şi “Viaţa ca o pradă”.

Concurenţii au trebuit să cunoască îndeaproape conţinutul celor două scrieri recomandate şi să reţină multe amănunte din paginile lecturate, cum ar fi : nume de personaje, date, locuri, cifre, cuvinte, citate, expresii sau fraze morometiene etc.

Pentru premiile puse în joc ( trei premii şi trei menţiuni ), au fost înscrişi 68 de elevi,din care s-au prezentat doar 60, fireşte, fete şi băieţi, cu apetit pentru lectura, selectaţi de profesorii lor îndrumători de la nouă şcoli gimnaziale din judeţele Argeş, Giurgiu şi Teleorman .

De menţionat e faptul că începând cu cea de-a XVII-a ediţie încoace concursul şcolar are ca sponsor pe Florina Haritonov, de profesie psihoterapeut, în prezent manager la firma “Metal Creativ”-Bucureşti, o generoasă fiică a satului de aici, o mare iubitoare şi admiratoare a fostului ei consătean, Marin Preda, “monşerul” literaturii române .

La această întâlnire de suflet s-au adunat, că întotdeauna, numeroşi elevi şi părinţi ai acestora, cadre didactice, invitaţi, reprezentanţi ai primăriei şi consiliului local, mulţi săteni, urmaşi de-ai moromeţilor.

Comisia de jurizare compusă din profesori de specialitate, desemnaţi de ISJ Teleorman, a fost coordonată, în calitate de preşedinte, de către prof.Valeria Gherghe, Inspector şcolar general al judeţului Teleorman, alături de ceilalţi membri: Alexandra Mocanu (Insp.sc.-limba şi literatura română), Angela Lăpădatu (Insp.sc.-limbi moderne), Oana Stoicescu (Insp.sc.-activităţi extraşcolare), Daniela Cismaru şi Anca Irina Vasile (prof.-limba şi literatura română).

Timp de aproape trei ore, concursul s-a bazat pe întrebări şi răspunsuri, fiecare întrebare oferind doar două posibilităţi: promovarea sau eliminarea competitorului. Aşadar, o competiţie aspră în care câştigă numai cei care ştiu cu adevărat.

Ca şi la ediţiile precedente, moderator al acestui important eveniment cultural a fost prof. dr. Alexandra Mocanu, cea care pune mult suflet în derularea acestui concurs naţional.

După câteva runde de întrebări şi răspunsuri, nu lipsite de emoţii pentru copii, în final, cele trei premii acordate au fost obţinute, în ordine, de către elevii: Florentina Militaru (cls.a VII-a, Sc.nr.1 Videle-prof. îndrumător Florentina Dinculescu), Florin Dragomir (cls.a VI-a, Sc. Ciolăneşti-prof. îndrumător Elena Georgescu), Florentina Patricia Puricel (cls a VII-a, Sc. “Mihai Eminescu” Roşiorii de Vede-prof. îndrumător Emilia Ionescu).

Cele trei menţiuni oferite au revenit tot unor elevi teleormăneni: Lorena Donatela Călin (cls a VII-a, Sc. ”Marin Preda“ Siliştea Gumeşti-prof. îndrumător Ioana Neagu), Mari Andra Albu (cls a VIII-a) şi Mustafa Ionuţ Teke (cls a V-a), de la Sc. ”Mihai Eminescu” Roşiorii de Vede-prof. îndrumător Emilia Ionescu.

Pentru osteneala lor, câştigătorii competiţiei au fost răsplătiţi cu diplome, cărţi de Marin Preda şi premii consistente în bani, acordate în mod diferenţiat, toate acestea fiind înmânate de sponsorul Florina Haritonov şi de prof. Valeria Gherghe, Inspector şcolar general al ISJ Teleorman.

Chiar dacă nu au urcat pe podium, toţi concurenţii au primit diplome de participare şi cărţi din opera scriitorului celebrat.

La încheierea acestei acţiuni culturale, Inspectorul şcolar general a adresat felicitări pentru câştigătorii concursului şi toţi ceilalţi concurenţi, pentru profesorii  îndrumători, pentru organizatori şi sponsorul principal al evenimentului, pentru membrii juriului care au dovedit corectitudine şi imparţialitate în tot timpul desfăşurării acestui concurs de esenţă morometiana.

Cuvinte de laudă aduce şi cadrelor didactice de la Şcoală Gimnazială Siliştea Gumeşti, în frunte cu prof. Adriana Sănduleasa, director al unităţii de învăţământ, care, în miez de vară şi de vacanţă, au fost în activitate, pregătind toate cele necesare ca această întâlnire să se desfăşoare în bune condiţii .

După cum afirma Inspectorul general, prof.Valeria Gherghe, “prin acest concurs, la Siliştea Gumeşti, imaginea lui Preda-cel mai iubit dintre pământeni-este totuşi vie, în ciuda crizei spirituale şi culturale pe care o trăim. Îmbucurător este faptul că memoria scriitorului şi a operei sale se perpetuează în lumea noii generaţii, aflate astăzi pe băncile şcolii.”

În completarea întâlnirii omagiale, elevii silişteni, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, îndrumaţi de prof. Mirela Fudulu, Adriana Sănduleasa şi Marian Păcilă, neobosiţi animatori culturali, au prezentat montajul literar “Dor de Preda”, urmat de câteva interpretări scenice ale unor fragmente extrase din opera marelui scriitor, făcute cu multă dăruire de către un grup de elevi talentaţi ai şcolii de aici.

Cu ocazia acestei zile aniversare, cei prezenţi au vizitat Casa Memorială şi Centrul Memorial “Marin Preda“, aşezăminte culturale ce sunt incluse printre obiectivele turistice ale judeţului Teleorman.

Leon Armeanca

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Articole similare