13.5 C
Judeţul Teleorman
duminică, octombrie 17, 2021

La Siliştea Gumeşti, laureaţii Concursului Naţional de Literatură ”Pe urmele Moromeţilor”, la cea de-a XVI-a ediţie

Articole noi

Programul filmelor la Happy Cinema Alexandria, perioada 15-21 octombrie

Vineri,15 Octombrie 16:00 Venom: Let There Be Carnage - Acţiune, Horror, SF, Premiera, N15 16:20 The Addams Family 2 - Animaţie,...

În ultimele 24 de ore, 899 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19. Rata de infectare în judeţul Teleorman este de 7,39

Conform ultimelor date publicate astăzi, 14 octombrie 2021, de către Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, rata de infectare în...

Atenționare METEO! Județul Teleorman, sub Cod PORTOCALIU de ploi abundente până sâmbătă, la ora 14.00

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări -Cod Galben și Cod Portocaliu- de ploi insemnate cantitativ pentru mai...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De curând, la zi aniversară, ca o modalitate de omagiere a celui mai reprezentativ scriitor teleormănean, Marin Preda, unul din marii noştri prozatori naţionali, născut în urmă cu 95 de ani, la 5 august 1922, în satul Siliştea Gumeşti din Câmpia Dunării, potrivit Calendarului Concursurilor Naţionale Şcolare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, în parteneriat cu Şcoala Gimnaziala “Marin Preda” din Siliştea Gumeşti şi Primăria Comunei Siliştea Gumeşti au organizat, la Căminul Cultural din localitate,cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Naţional de Literatură, intitulat”Pe urmele Moromeţilor”.

Devenit deja o tradiţie pentru Judeţul Teleorman, concursul şcolar, o veritabilă confruntare cu public, se adresează cu precădere elevilor din clasele V-VIII, atât din Teleorman, cât şi din celelalte judeţe ale ţării.

Potrivit organizatorilor, prin această amplă acţiune culturală se urmăreşte popularizarea şi cunoaşterea mai îndeaproape a operei genialului nostru romancier, eseist şi traducător roman, cultivarea interesului pentru lectura şi a plăcerii de a citi în rândul elevilor.

Întreaga manifestare a fost sponsorizată de aceeaşi doamnă, de ani de zile, economist Adriana Sgarbura, în prezent director al firmei SC Alfa Contexpert SRL Bucureşti, o generoasă fiică a satului de aici, o mare admiratoare a fostului ei consătean, Marin Preda, “cel mai iubit dintre teleormăneni”.

Selectaţi de dascălii lor, cei 35 de elevi concurenţi, de la cele 12 şcoli gimnaziale, din judeţele Argeş, Ialomiţa, Mehedinţi şi Teleorman, care şi-au anunţat din timp participarea la concurs, pentru premiile puse în joc, au avut de parcurs că bibliografie obligatorie romanele”Moromeţii”(vol I. şi II.) şi “Viaţa ca o pradă”(un volum cu caracter autobiografic), având grijă să cunoască foarte bine conţinutul acestora, ca şi multe amănunte din paginile lecturate.

În calitate de coordonator al acestui eveniment cultural şi preşedinte al comisiei de jurizare a fost doamna prof.dr.Maria Mina Rusu (Inspector Şcolar General în M.E.N.-Bucureşti), însoţită de doamnele prof.de specialitate în domeniu: Valeria Gherghe (Inspector Şcolar General la ISJ Teleorman), Alexandra Mocanu (Inspector Şcolar pentru Limba şi Literatura Română), Angela Lapadatu (Inspector Şcolar pentru Limbi Moderne) şi Daniela Cismaru.

După tradiţionala primire cu pâine şi sare, într-o atmosferă plăcută, printre cei prezenţi în sala de festivităţi a Căminului Cultural s-au numărat numeroşi elevi şi părinţi ai acestora, cadre didactice, mulţi săteni, urmaşi ai “moromeţilor”, reprezentanţi ai comunităţii locale, în frunte cu primarul localităţii Stelian Niculae, alţi invitaţi.

La această competiţie de esenţă morometiana, putem spune o competitive acerbă, întrebările formulate din operele recomandate au fost adresate cu atenţie şi multă răbdare de către doamna prof.dr.Alexandra Mocanu, avându-se în vedere că orice răspuns greşit va duce la eliminarea elevilor din concurs.

Trecându-se la desfăşurarea concursului, timp de aproape trei ore, după mai multe runde de întrebări şi răspunsuri punctuale, nu lipsite uneori de emoţii, în final, cele trei premii acordate, au fost obţinute, în ordine, de către elevii : Florin Marius Popă (cls a VIII- a, Sc. Siliştea Gumeşti, jud. Teleorman-prof.îndrumător Ioana Neagu) ; Maria Baceanu (cls.a VII-a, Sc.Dracsanei, jud. Teleorman –prof.îndrumător Anicuta Lazăr) ; Vlad Petec (cls.a VII-a, Sc.”Basarab I” Curtea de Argeş, jud. Argeş-prof. îndrumător Mirela Eremia).

Cele trei menţiuni oferite au revenit, după cum urmează, elevelor : Mari Albu (cls.a VI-a, Sc.”Mihai Eminescu”Roşiorii de Vede-prof.îndrumător Emilia Ionescu); Adriana Florentina Popa şi Liliana Bianca Iordan (cls.a VII-a, Sc.Siliştea Gumeşti-prof.îndrumător Ioana Neagu), tustrei din judeţul Teleorman.

Pentru strădania lor, câştigătorii concursului au fost răsplătiţi cu diplome, cărţi semnate de Marin Preda, materiale sportive, dar şi premii consistente în bani, acordate în mod diferenţiat, toate acestea fiind înmânate cu dragoste şi plăcere de sponsorul principal al manifestării culturale, doamna Adriana Sgarbura, căreia îi vine întotdeauna în ajutor, la astfel de evenimente, domnul Florin Sgarbura, soţul domniei sale, un om iubitor de cultură.

Chiar dacă nu a urcat pe podiumul competiţiei, toţi concurenţii au primit diplome de participare şi câte o carte din opera aceluiaşi scriitor, la care s-a adăugat, prin grija sponsorilor, şi câte un pachet cu dulciuri şi răcoritoare.

“Fiind o reuşită întâlnire omagială, după cum spunea doamna prof.Valeria Gherghe, Inspector Şcolar General, se cuvin felicitări pentru iniţiatori, organizatori şi finanţatori şi, bineînţeles, pentru elevi şi dascălii acestora care, iată, în miez de vară şi de vacanţă, cu zile caniculare, s-au implicat în pregătirea lor, în această competiţie morometiana, cu scop vădit de întoarcere a noii generaţii de elevi, la lectura, la carte, o adevărată fereastra spre lumină şi, aşa cum amintea conjudeţeanul nostru, Marin Preda,”un prieten cu care poţi sta de vorbă oricând”.

În completarea programului, elevii silisteni, îmbrăcaţi de sărbătoare, îndrumaţi de Mihaela Dicu, alături de Adriana Sanduleasa, director al unităţii şcolare, vin pe scena căminului cultural cu un frumos program artistic, compus dintr-un montaj literar musical, intitulat “Omagiu lui Preda“, urmat de câteva interpretări scenice ale unor fragmente extrase din opera scriitorului, pe care micii “actori” le fac cu mult suflet şi dăruire, fiind aplaudaţi la scena deschisă.

Că invitaţi la această zi omagiala, pe scena căminului cultural au urcat în continuare Grupul vocal ”Muguri de Drăcşănei”, cu un bogat buchet de melodii populare, grup coordonat de prof.Ionel Polojan, un talentat rapsod popular şi cunoscut animator cultural, urmat de Ansamblul de dansuri populare”Dracsanelul”, avându-i că îndrumători coregrafi pe inimoşii prof. Anicuta Lazăr şi Andrei Hamza, două formaţii artisitice ce-au încântat, prin programele prezentate, publicul spectator, având ca interpreţi vocali şi dansatori pe cei mai talentaţi elevi (fete şi băieţi) ai Şcolii Gimnaziale din localitatea teleormăneana Dracsanei, îmbrăcaţi, că de obicei, în costume tradiţionale specifice zonei noastre.

Cu acest prilej, oaspeţii sosiţi din alte judeţe ale ţării au putut vizita Casa Memorială şi Centrul Memorial ”Marin Preda”, aşezăminte ce sunt incluse printre obiectivele turistice ale judeţului.

În semn de înaltă preţuire a celui care ne-a părăsit cam din vreme, în plină forţă creatoare, la numai 58 de ani, când mai avea multe de spus, din partea Primăriei şi Consiliului Local, a conducerii Şcolii Gimnaziale, la bustul lui Marin Preda din faţa Centrului Memorial, ce-I poartă numele, au fost depuse coroane şi jerbe de flori.

Prof.Marinela Armeanca

Şcoala Gimnazială Scurtu Mare

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Programul filmelor la Happy Cinema Alexandria, perioada 15-21 octombrie

Vineri,15 Octombrie 16:00 Venom: Let There Be Carnage - Acţiune, Horror, SF, Premiera, N15 16:20 The Addams Family 2 - Animaţie,...

Articole similare