5 C
Judeţul Teleorman
vineri, ianuarie 22, 2021

La Orbeasca, cântec şi voie bună, de Ziua Comunei

Articole noi

CEZ Vânzare preia plata facturii la energie timp de până la 6 luni pentru clienții care se îmbolnăvesc cu virusul SARS-CoV-2 sau își pierd...

CEZ Vânzare lansează un produs unic pe piața de energie din România, CEZ Confort Asigurat, care protejează consumatorii în...

Accident, în Roșiorii de Vede. Trei bărbați sunt transportați la Spitalul din Alexandria, având multiple traumatisme

Doi bărbați, tată și fiu, în vârstă de 49 de ani, respectiv 23 de ani, au fost transportați la...

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman organizează expoziția ,,24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România”

Unirea Principatelor  Române  cunoscută  ca  Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De câţiva ani încoace, la Orbesca, una dintre marile localităţi ale judeţului Teleorman, a devenit deja tradiţie ca în dată de 15 august, în fiacre an, de Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului), în zi de mare sărbătoare creştină, orbestenii, cu mic cu mare, să se reunească vreme de mai multe ore şi să sărbătorească Ziua Comunei lor, zi aflată acum la cea de-a xlll-a ediţie.

Fiind o zi de mare sărbătoare, când aici are loc şi tradiţionalul bâlci anual de Sf. Maria, datat din anul 1927, după cum spunea primarul comunei, un bun gospodar al satului, Gheorghe Budica, este cel mai important eveniment de peste an din viaţă acestei aşezări rurale, un fericit şi bun prilej pentru aproape toţi fiii satului, dornici să petreacă câteva clipe împreună,uitând de grijile zilei de mâine, să ciocnească o halbă cu bere ori un pahar cu vin şi să-şi mai reamintească din vremurile trecute, ori să-şi spună gândurile de viitor.

Prin gija Primăriei şi Consiliului Local, întreaga manifestare culturală s-a desfăşurat în aer liber, nefiind o zi caniculară, în incinta târgului săptămânal, pe o scenă special amenajata, locaţia fiind, că de obicei, între satele Orbească de Sus şi Orbească de Jos.

Această sărbătoare de suflet a adunat, că niciodată, sute de oameni din cele trei sate componente ale localităţii, precum şi numeroşi oaspeţi din comunele limitrofe, dornici de distracţie şi voie bună.

La bâlciul organizat, au sosit cu o zi înainte, din toate colţurile ţării, meşteşugari şi comercianţi cu tot felul de mărfuri, mai ales îmbrăcăminte şi încălţăminte de sezon, pentru toate vârstele şi toate buzunarele.

În topul preferinţelor, la asemenea evenimente, au fost că intodeauna, micii, cârnaţii şi pastramă la grătar, ca şi Berea şi băuturile răcoritoare, din belşug şi la preţuri accesibile pentru cumpărători.

Târgul a fost şi gazda unui impresionant parc de distracţii şi destindere, spre bucuria copiilor, nelipsind, ca şi în anii trecuţi, tiribombele, căluşeii, trenuleţul şi maşinuţele electrice, europista, banca rotativă,trambunile şi toboganele gonflabile,mult preferate de aceştia.

După cuvântul de deschidere a acestei ample manifestări culturale,făcut de către edilul localităţii, Gheorghe Budica, pe scenă amenajată în mijlocul târgului, răspunzând invitaţiei la această mare reuniune, Danut Cristescu-Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi Florinel Dumitrescu-Prefectul judeţului Teleorman, au rostit, pe rând, în faţa mulţimii adunate, scurte mesaje de sărbătoare, însoţite de tradiţionalul “LA Mulţi Ani!”

Fiind şi ziua de Sf. Maria, tuturor celor care poartă acest nume frumos sau sunt născuţi în acesta zi, le urează “Sănătate, fericire şi viaţa lungă!”

Pentru că a fost o zi cu totul specială, Primăria şi Consiliul Local, cu sprijinul unor sponsori generoşi, au pregătit din timp pentru oameni un spectacol extraordinar ce a fost prezentat de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, din Târgu Jiu.

Acompaniaţi de orchestra Ansamblului Artistic, condusă de dirijorul Marcel Parnica, pe scenă a urcat interpreţi de renume din folclorul românesc, încântând publicul spectator cu repertoriul şi măiestria lor interpretativa, reuşind astfel să smulgă din partea celor prezenţi neantrerupte ropote de aplauze .

Este vorba despre cunoscuţii şi îndrăgiţii solişti vocali: Claudia Torop, Marian Medregoniu, Roxana Croitoru, Natalia Gorjanu,Georgiana Barsac, Alexandra Bleaje, Victorita Lacatusu, Roberta Crintea şi Maria Loga.

Programul artistic este deschis de maestrul Ion Ghitulescu, invitat special în spectacol, un nume sonor al folclorului nostrum şi un consacrat interpret de muzică populară şi de petrecere.

Un program aparte a oferit şi excelenta formaţie de dansuri mixte a ansablului, cu jocuri tradiţionale romaneşti, din zona Gorjului şi din alte zone ale ţării, condusă de coregraful Valeriu Saraolu.

Ca invitat, în completarea programului a cântat la vioară Tudorel Niculae, un binecunoscut şi vestit lăutar din Orbească.

Spectacolul se încheie cu căluşul din Gorj, un spectaculos dans bărbătesc, ce a captivat privirile tuturor spectatorilor.

Fiind o zi minunată, încheiată cu linişte şi voie bună, toţi cei prezenţi la sărbătoarea fiilor satului s-au simţit extraordinar,fiind încrezători că ediţiile viitoare vor aduce şi mai multă bucurie în sufletele şi inimile lor.

LEON ARMEANCA

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

CEZ Vânzare preia plata facturii la energie timp de până la 6 luni pentru clienții care se îmbolnăvesc cu virusul SARS-CoV-2 sau își pierd...

CEZ Vânzare lansează un produs unic pe piața de energie din România, CEZ Confort Asigurat, care protejează consumatorii în...

Accident, în Roșiorii de Vede. Trei bărbați sunt transportați la Spitalul din Alexandria, având multiple traumatisme

Doi bărbați, tată și fiu, în vârstă de 49 de ani, respectiv 23 de ani, au fost transportați la spitalul din Alexandria, fiind diagnosticați...

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman organizează expoziția ,,24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România”

Unirea Principatelor  Române  cunoscută  ca  Mica Unire a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească.  Unirea...

Scade numărul teleormănenilor diagnosticaţi cu COVID-19. Rata infectărilor în judeţ este de numai 1,36 la mia de locuitori

Până astăzi, 21 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 703.776 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 641.288 de pacienţi au...

Primăria Alexandria, precizări privind prelungirea termenului de soluționare a cererilor pentru eliberarea actului de identitate

Primăria Municipiului Alexandria prin Direcția de Evidență a Persoanelor informează cetățenii Municipiului Alexandria că cererile pentru eliberarea cărților de identitate vor fi soluționate în...

Articole similare