Subunităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman au gestionat, în ultimele 72 de ore, un număr de 73 de situaţii de urgenţă, dintre care 11 au fost pentru stingerea incendiilor, 58 pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, un eveniment rutier pe raza localităţii Merenii de Jos, rezultat cu o victimă, o deblocare de uşă pentru a faclita intervenţia echipajelor medicale la o persoană cu probleme de sănătate, o intervenţie în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman pentru preluarea unui pacient şi o misiune de recunoaştere la un obiectiv socio-economic cu aglomerări de persoane
10 incendii de vegetaţie uscată, în ultimele trei zile
În această perioadă, pompierii militari teleormăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 10 incendii de vegetaţie uscată, mirişte şi resturi menajere, pe raza localităţilor Zimnicea, Crevenicu, Negreni, Sârbeni, Văceni, Viişoara, Bujoru, Turnu Măgurele, Vânători şi Măgura.
Având în vedere numărul tot mai mare al acestor evenimente, solicităm autorităţilor locale şi cetăţenilor să manifeste maximă responsabilitate în acţiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâşii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât ţigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere şi să nu aprindă cu intenţie vegetaţia uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului) şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Atragem atenţia asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător şi a solului, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman solicită cetăţenilor anunţarea tuturor situaţiilor care pot pune în pericol viaţa, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!
Activităţi de control şi informare preventivă
În perioada menţionată, inspectorii de prevenire din cadrul unităţii noastre au efectuat opt controale de specialitate în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor la operatorii economici şi instituţiile de cult de pe raza localităţilor Drăgăneşti de Vede şi Drăgăneşti Vlaşca. Pe timpul acestei verificări au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 14 avertismente şi şapte amenzi, în cuantum total de 8500 de lei.
Reamintim faptul că activitatea pompierilor se derulează în sprijinul cetăţenilor, iar obiectivele prioritare ale instituţiei noastre sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate şi responsabilizarea fiecăruia dintre noi.