Numai 187 de înfrățiri între localitățile din România și Republica Moldova au fost perfectate până la începutul anului 2016, conform unui studiu dat publicității de Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Pentru a înteți ritmul și efectul acestor relații, societatea civilă propune un plan coordonat autorităților locale și centrale.
Există județe care nu au, până acum, relații de colaborare cu raioane de peste Prut. În urmă consultării unor analize și studii efectuate de specialiști în domeniul dezvoltării comunitare, experții au înaintat mai multe propuneri de înfățire printre care și cea dintre județu Telerman și Raoinul Edineț, din Republica Moldova.
”Știm că frații în veci vor fi frații. Această relație nu trebuie să fie axată doar pe argumentul istoric, cultural, social, ci să conțină și un liant profund instituționalizat. Punem la dispoziție județelor și localităților din România propuneri de parteneri basarabeni și îi vom pune în legătură”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
În luna februarie, Dacian Cioloș a menționat că dorește, în afara relațiilor la nivelul celor două guverne, să stimuleze cooperarea la nivel local între România și Republica Moldova. ”Vrem să privilegiem acele comune sau acele orașe din R. Moldova care au înfrățiri cu comune sau orașe din România”, a spus primul-ministru.