Nebunie mare în rândul cadrelor didactice din judeţ ce urmează să participe la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori din şcolile teleormănene. Pe ultima sută de metri, profesorii şi-au dat seama că nu au dosarul complet. Adică, nu au perfecţionare internaţională sau adeverinţe din care să reiasă că au absolvit un curs de limbi străine. Cum orice hârtie aduce punctaj, a început ”hoinăreala” după astfel de documente. Cu limba străină, cei mai mulţi au rezolvat. În numai câteva zile, contra unei sume de 300 de lei, dascălii au devenit specialişti în limbi. În limbi străine. Punct ochit, punct lovit! Într-un cuvânt, încă 10 puncte din 100 posibile.
Însă, de departe, documentul care a dat mari bătăi de cap este cel de perfecţionare internaţională. Costă ceva mai mult, dar mai aduce încă 10 puncte. Că doar picătură cu picătură se umple paharul. Aşa că ofranda a venit de la cine te aşteptai mai puţin, de la Inspectoratul Şcolar Teleorman. Că doar orice cloşcă îşi apără puii. Pe forumul instituţiei, Alina Daniela Cepan, ditamai inspector dezvoltare resurse umane, le-a dat înfometaţilor de funcţii vestea cea bună.
”În atenţia doamnelor/domnilor directori. Este foarte important pentru cei care nu au participat la o perfecţionare internaţională! Euro Personal SRL (n.n. societatea îşi are sediul în Iaşi) organizează, în parteneriat, un curs de perfecţionare de o zi, în Republica Moldova, în data de 24 septembrie 2016. Tema: management internaţional”, se arată în mesaj.
Pe româneşte, contra unei sume de 500/600 de lei, orice profesor din judeţul Teleorman, atenţie, în numai o singură zi, devenea specialist în management internaţional. O situaţie jenantă, ce tronează de ani buni de zile şi care arată cât de putred este învăţământul din cea mai săracă zonă a ţării.
Conform declaraţiei unui profesor, circuitul obţinerii ”diplomei” este unul simplu. Niciun cadru didactic nu s-ar fi deplasat peste 1000 de km, până în Republica Moldova. Ar fi plătit banii, înainte ca la… concurs, iar în câteva zile documentul ajungea la… ”botul calului”.
Conştient de gafă, reprezentantul ISJ Teleorman revine asupra mesajului, specificând că ”dintr-o eroare, a fost postat în acest topic un anunţ conţinând informaţii referitoare la un curs de formare internaţional pe tema management”. Şi îşi asumă şi postarea.
În astfel de situaţie, întrebarea firească este: ”oare cât ar fi reprezentat profitul (şpaga) pentru unii oameni din ISJ Teleorman, instituţie parteneră, în toată această poveste de un penibil ieşit din comun?”
M.D.