10.5 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, februarie 24, 2024

ITM Teleorman, acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a desfășurat pe parcursul anului 2021 o acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora.

Acțiunea derulată de Inspecția Muncii se adresează angajatorilor din sectorul public și privat din mai multe sectoare de activitate ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice. Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă și presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor. Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, dar este justificată și din punct de vedere economic. Având în vedere că afecțiunile musculo-scheletice (AMS) continuă să fie una din cele mai frecvente probleme de sănătate profesională din Europa, este evident că trebuie depuse mai multe eforturi de sensibilizare cu privire la prevenirea lor.

Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletice profesionale se dezvoltă în timp. De regulă, aceste afecțiuni nu au o cauză unică, ci sunt provocate de diverși factori care acționează combinat, principalele cauze ale acestora fiind: manipularea maselor, în special când este însoțită de mișcări de aplecare și răsucire; mișcările repetitive sau energice; pozițiile incomode și statice; vibrațiile, iluminatul insuficient sau mediile de lucru friguroase; munca accelerată;șederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeași poziție.

Inspectorii de muncă au făcut verificări privind respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, având următoarele obiective : furnizarea de informaţii legate de apariția afecțiunilor musculo- scheletice la diferite locuri de muncă; promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori și lucrători în vederea identificării și gestionării problemelor generate de AMS; conștientizarea și consultarea angajatorilor, cât și a  lucrătorilor privind  implementarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă; conștientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariției afecțiunilor musculo-scheletice; încurajarea schimbului de informații și bune practici.

Inspectorii de muncă au desfășurat pe parcursul anului 2021 acțiuni de verificare la angajatorii care desfăşoară activități în următoarele domenii de activitate: silvicultură și exploatări forestiere; alte activități extractive; prelucrarea lemnului; fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice; industria construcțiilor metalice; fabricarea de mobilă; comerț cu ridicata și amănuntul; depozitare și activități auxiliare pentru transporturi; activități de poștă și curierat . Cu ocazia  vizitelor de lucru la angajatori, au fost repartizate 159 chestionare de evaluare, în vederea completării de către lucrători, ținând cont de condițiile de muncă de la locul desfășurării activității.

În cadrul acestei acțiuni,inspectorii de muncă au desfășurat 17 controale de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora. Au fost constatate 22 de neconformități și au fost dispuse 22 măsuri de remediere a acestora fiind sancționați 9 angajatori.
Prin monitorizarea realizării măsurilor dispuse, inspectorii de muncă se vor asigura că angajatorii au îmbunătățit condițiile de muncă la locurile de muncă, în special pentru grupurile de lucrători care au făcut obiectul grupului țintă al campanie.

 

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Consumatorii Distribuţie Oltenia se declară mulţumiţi după vizita din Centrele de Relaţii cu Utilizatorii, conform ultimelor sondaje

Conform studiilor interne desfăşurate la finalul anului trecut, consumatorii Distribuţie Oltenia apreciază calitatea serviciilor oferite de specialiştii din Centrele...

Articole similare