Stimați cetățeni, revenim în atenția dumneavoastră cu un APEL LA RESPONSABILITATE ȘI IMPLICARE CIVICĂ în privința prevenirii incendiilor de vegetație uscată! În ultima perioadă ne confruntăm cu tot mai multe astfel de evenimente, care pun în pericol viața și bunurile materiale ale semenilor noștri, iar pentru stingerea acestor arderi necontrolate sunt alocate importante resurse, materiale și umane, de care ceilalți cetățeni nu pot beneficia în cazul izbucnirii unor incendii la nivelul locuințelor sau gospodăriilor pe care le dețin. Ce ați face dacă v-ați afla într-o astfel de situație?
În cursul zilei de ieri, pompierii militari teleormăneni au lucrat la „foc continuu” pentru stingerea a nu mai puțin de nouă incendii, dintre care șapte de vegetație uscată, unul la o combină agricolă și unul la un depozit de furaje. Cauzele probabile de izbucnire a acestora au fost focul deschis, lăsat nesupravegheat (4 incendii), fumatul în locuri nepermise (3 incendii) și scurtcircuitul electric (două evenimente).
Dintre evenimentele cu grad ridicat de pericol pentru cetățeni, care au fost gestionate de pompierii militari teleormăneni, menționăm situația de la Săceni, unde fumul, provenit de la un incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe aproximativ 3000 mp, de-a lungul DJ 612A, punea în pericol viața participanților la traficul rutier prin reducerea vizibilității. Focul a fost stins cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede.
Un alt incendiu de vegetație uscată cu risc de producere a unor pagube materiale însemnate a fost în apropierea depoului CFR Roșiorii de Vede, flăcările amenințând să se extindă la terasamentul căii ferate. Pentru stingerea acestuia, care se manifesta pe o suprafață de circa 2100 mp, a fost nevoie de intervenția pompierilor militari roșioreni cu o autospecială.
Scăpate de sub control și care puteau pune în pericol bunurile materiale din apropiere au fost și incendiile izbucnite în gospodăriile unor cetățeni din localitățile Lăceni, Buzescu, Gărăgău, Târnava și Cervenia. Din fericire, colegii noștri au reușit să intervină la timp pentru a evita propagarea flăcărilor la anexele și locuințele oamenilor, ele fiind stinse rapid, în limitele găsite.
Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.