31.6 C
Judeţul Teleorman
miercuri, iulie 24, 2024

ÎNGERUL CEL BUN L-A AJUTAT SĂ POTRIVEASCĂ FIECARE CUVÂNT

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Alături de alte noutăţi editoriale din anul 2022, cititorii de poezie au acum la dispoziţie cartea cu titlul ,,Din inimă pentru oameni’’, semnată de  domnul Badea Negreanu.

Autorul mai are la activ şi alte lucrări, cu toate că profesia lui de credinţă nu a fost cea de scriitor. De-a lungul deceniilor acesta a făcut parte din rândul  dascălilor  devotaţi muncii la catedră. Privind retrospectiv viaţa acestuia nu a fost precum într-o poezie, în schimb se poate mândri că a instruit mai multe generaţii de copii care au studiat la Şcoala Beiu, din comuna Ştorobăneasa. Ajuns acum la o vârstă onorabilă, continuă să se bucure de aceeaşi stima din partea locuitorilor acestei frumoase aşezări din Teleorman.

Chiar şi după ieşirea la pensie are un bun renume în rândul cadrelor din învăţământul judeţului nostru, care l-au cunoscut şi apreciat, el fiind omul care pe lângă munca de la catedră a promovat permanent folclorul, dansurile populare specifice zonei. Având în spate o bogată experienţă de viaţă, trăită între oamenii din  comunitatea din care face parte cât  şi în lumea cărţilor, cu dragoste pentru cuvântul scris, a aşternut pe coala albă cuvinte izvorâte din inimă, file care s-au aşezat frumos între coperţile cărţii cu titlul ,,Din inimă pentru oameni’’.

Iubitorii acestui gen de literatură vor constata că inspiraţia, îngerul cel bun l-a ajutat să potrivească fiecare cuvânt. Cele peste 100 de pagini pot fi percepute de cititor ca o duioasă confesiune. Omagiul adus părinţilor şi meleagurilor natale prin intermediul poeziei arată sensibilitatea autorului, faptul că nu va uita niciodată de unde vine şi cine este. Iubitor de natură el închină câte o poezie râurilor ale căror ape udă pământul de care este legat. Pentru cele  patru anotimpuri are versiuni originale; sunt pagini unde ne reaminteşte în stil personal de nemuritorul  Moş Crăciun, de colindele închinate Anului Nou şi de Sorcova Vesela, obiceiuri care marchează sărbătorile tradiţionale sfârşitului şi începutului de an.

Legat pe viaţă de profesia de dascăl, el recunoaşte într-o poezie că ,,Şcoala a fost a doua casă’’. Peste ani, ca omagiu pentru devotamentul său, unitatea de învăţământ din Beiu a purtat o vreme numele de ,,Badea Negreanu’’. Un capitol aparte din carte este dedicat unor oameni dragi, în semn de recunoştinţă la adresa celor care i-au fost aproape în momente de cumpănă a vieţii. În partea finală a volumului semnalăm mesajul  de la începutul unei poezii sensibile, adresat cele mai dragi fiinţe: ,,Împreună pentru totdeauna, soţiei mele iubite Haritina’’. Această nouă producţie literară  îi face cinste.

Este de apreciat că domnul Badea Negreanu, după ce a ajuns la finalul muncii în calitate de dascăl, nu a lăsat din mână condeiul. S-a încumetat, împreună cu profesorul Nicolae Dina, să pornească pe anevoiosul drum de documentare şi scriere a monografiei comunei Ştorobăneasa, o lucrare amplă de aproape 400 de pagini, ce prezintă istoria locului, cultura, tradiţiile şi neamurile din această vatră de pământ românesc. Domnul profesor, dovedind o hărnicie greu de egalat la vârsta sa, nu a părăsit masa de lucru şi a continuat să scrie. În anul 2021 a văzut lumina tiparului cartea ,,Gânduri din labirintul sufletului’’, autori Badea Negreanu şi soţia sa Haritina Nuţă Negreanu. În 2022 apare şi lucrarea de faţă. O vitalitate demnă de admirat.

Anul şi cartea!

CONSTANTIN DRAGNEA

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Magistraţii de la Tribunalul Teleorman au decis arestarea unui bărbat acuzat de trafic de minori, proxenetism şi violenţă

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată...

Articole similare