28.8 C
Judeţul Teleorman
marți, august 3, 2021

Exponatul lunii aprilie: Depozitul de piese din silex, comuna Băbăiţa

Articole noi

Oficial american, în vizită la OSIM. Directorul General Cătălin Burcescu s-a întâlnit cu noul Secretar Economic al Ambasadei S.U.A.

Vizită, la cel mai înalt nivel, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. La începutul săptămânii, directorul general...

ITM Teleorman: Recomandări pentru angajatori, în perioada caniculei

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman recomandă tuturor angajatorilor respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi...

Şapte voluntari teleormăneni au parcurs un nou stagiu de pregătire, în cadrul programului “Salvator din pasiune”, organizat de ISU

În această perioadă, şapte dintre voluntarii teleormăneni au parcurs în cadrul unităţii noastre un nou stagiu de perfecţionare cu...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită joi, 1 aprilie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Aprilie.

Pentru perioada 1 – 30 aprilie 2021, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator  un depozit de piese din silex care a fost descoperit pe teritoriul comunei Băbăiţa (jud. Teleorman).

Contextul descoperirii acestui depozit de piese din silex este neclar, acestea fiind trimise Muzeului Judeţean Orăşenesc de Istorie Alexandria de către inginerul Mihai Gheorghe pe data de 9 mai 1968.
Între limitele administrative ale comunei Băbăiţa cât şi ale celei învecinate, Frăsinet, există mai multe situri preistorice din eneolitic aparținând culturii Gumelnița, printre care tell-ul denumit de localnici „Măgura din Vâlcele”.
Depozitul de la Băbăiţa este constituit dintr-un număr de 16 lame din silex cu dimensiuni de peste 8 cm, cea mai lungă având 16,4 cm. Au fost cioplite dintr-un silex maroniu sau gri-gălbui, de bună calitate. Majoritatea prezintă retușe pe una sau ambele laturi. Tehnica de debitaj corespunde percuţiei indirecte realizate cu o piesă intermediară din corn.
Pentru neo-eneolitic se disting trei tipuri de contexte în care tezaurele au fost depuse: în locuințe, în așezări și în afara lor. La sud de Carpați depozitele de piese litice ce se încadrează în toate cele trei situații. Alte depozite au mai fost descoperite la Leşile (jud. Argeş), Măgura (com. Măgura, jud Teleorman), Brebeni (jud. Olt), Urlați (jud. Prahova), Vlădiceasca (jud. Călărași), Gumelnița (jud. Călărași), Geangoiești (jud. Dâmbovița) și Pietrele (jud. Giurgiu).
În preistorie, fenomenul de depunere/tezaurizare a pieselor de silex nu a fost unitar și nu există o singură explicaţie. Ele au putut funcționa ca rezerve de lame păstrate în gropi, în recipiente din ceramică sau alte materii perisabile. Ele puteau fi transformate în unelte (răzuitoare sau inserții de seceră). Lamele de foarte mari dimensiuni  ar fi putut fi piese de prestigiu, ținând cont că erau aduse din nordul Bulgariei și erau produse de adevărați artizani specializați.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare:  În ce an a fost descoperit depozitul de lame din silex de la Băbăița, județul Teleorman?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033 sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 aprilie a.c.
Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Oficial american, în vizită la OSIM. Directorul General Cătălin Burcescu s-a întâlnit cu noul Secretar Economic al Ambasadei S.U.A.

Vizită, la cel mai înalt nivel, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. La începutul săptămânii, directorul general...

Articole similare