6.1 C
Judeţul Teleorman
vineri, aprilie 16, 2021

E carte, e film la bibliotecă

Articole noi

Un bărbat din Conțești, depistat în trafic cu permis FALS. „Șoferul” a fost oprit pentru depășirea limitei de viteză

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zimnicea au reținut un bărbat în vârstă de 44 de ani din comuna Conțești,...

De la începutul anului, 1.540 de teleormăneni şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM

În perioada ianuarie-martie 2021, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM...

Aproximativ 10.000 de şomeri, înregistraţi în evidenţele AJOFM Teleorman. Jumătate au doar studii gimnaziale

La sfârşitul lunii martie, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman erau 9.496 şomeri (din care...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman organizează în data de 02 octombrie a.c., ora 11.00, cea de-a doua proiecţie de film din acest an, sub genericul  “E carte, e film la bibliotecă”.
Dacă prima proiecţie din acest an a fost după un titlu din literatura română, respectiv “Dincolo de pod”, inspirat de romanul “Mara” al lui Ioan Slavici, cea de-a doua va fi după un titlu din literatura universală, respectiv “Persuasiune”, realizat după romanul omonim al autoarei britanice Jane Austen, de la a cărui publicare s-au împlinit  200 de ani.
Născută în 1775, Jane Austen a început să scrie încă din adolescenţă, pentru amuzamentul familiei, parodii după literatura vremii.
Primul său roman – “Primele impresii” –, definitivat în 1796, a fost refuzat un an mai târziu de editor. Abia în 1811 îi apare prima operă – “Raţiune şi simţire”, dar de succes se bucură 2 ani mai târziu, în 1813, odată cu publicarea romanului “Mândrie şi prejudecată”, care va deveni cea mai apreciată şi mai cunoscută scriere a autoarei.
Până la moartea sa prematură din 1817, la numai 41 de ani, au mai văzut lumina tiparului “Mansfield Park” şi “Emma”, în 1818 apărând, postum, “Mănăstirea Northanger” (scris încă din 1803) şi “Persuasiune” (ultimul roman terminat, cu un an înainte de a muri).
Succesul de care s-au bucurat în timp cărţile lui Jane Austen a făcut ca acestea să fie transpuse pe peliculă, ecranizările având parte de aceeaşi apreciere din partea publicului.
“Persuasiune” este ecranizarea pe care Biblioteca Judeţeană “Marin Preda” Teleorman o propune iubitorilor de film, dar şi de Jane Austen, cu atât mai mult cu cât face parte din seria realizată de BBC, având în rolurile principale pe Sally Hawkins şi Rupert Penry-Jones.
Proiecţia de film va fi precedată de o prezentare a vieţii şi operei lui Jane Austen, iar la final va avea loc o dezbatere asupra impresiilor lăsate de film, dar şi a asemănărilor sau deosebirilor dintre acesta şi carte.
Manifestarea culturală se va desfăşura în Centrul de Formare al Bibliotecii Judeţene “Marin Preda”, în colaborare cu Centrul socio-cultural Femina2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Un bărbat din Conțești, depistat în trafic cu permis FALS. „Șoferul” a fost oprit pentru depășirea limitei de viteză

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zimnicea au reținut un bărbat în vârstă de 44 de ani din comuna Conțești,...

Articole similare