10.6 C
Judeţul Teleorman
vineri, aprilie 16, 2021

DSP Teleorman: Sănătatea cetăţenilor din Alexandria nu este în pericol din cauza concentraţiei ridicate de amoniu din apa potabilă

Articole noi

24 de localități, din Teleorman, în scenariul ROȘU. În 14 comune, rata de incidență este 0

Conform ultimelor date publicate astăzi de către Direcție de Sănătate Publică Teleorman, 24 de localități din județ sunt în...

Un bărbat din Conțești, prins în trafic cu permis FALS. „Șoferul” a fost oprit pentru depășirea limitei de viteză

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zimnicea au reținut un bărbat în vârstă de 44 de ani din comuna Conțești,...

De la începutul anului, 1.540 de teleormăneni şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM

În perioada ianuarie-martie 2021, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Referitor la articolele apărute în presă privind calitatea apei potabile din Alexandria facem următoarele precizări :

Sistemul de distribuire a apei potabile din Alexandria este captat din sursa subterană la peste 60 m adâncime, fiind un strat captiv, iar calitatea apei nu poate fi influenţată de apele infiltrate de la suprafaţă.
Calitatea apei subterane poate depinde de proiectarea, construcţia şi exploaterea frontului de captare .
Rolul unei staţii de tratare este de a corecta calitatea apei brute până la atingerea cerinţelor utilizatorului, existând mai multe procese de tratare.

Captarea se face din sursa subterană care este locul de separare al amoniului, uneori concentraţiile acestuia ajung până la 5-10 ori mai mari decât valorile prevăzute în Legea privind calitatea apei potabile. Există două procedee de tratare a acestuia:

  • Cu ozon care are un efect minim asupra amoniului, iar procesele biologice sunt dificile de aplicat în condiţiile României datorită mortalităţii biomasei la temperaturi mai mici de 7% C .
  • A doua procedură este cu clor prin oxidare însă aceasta conduce la formarea THM (trihalometan) dacă în apă brută sunt prezente materiile organice naturale .

Tratarea apei cu clor excesiv ( în fiecare zi) duce la producerea de THM (trihalometan) ştiindu-se că produc efecte potenţiale asupra sănătăţii, cum ar fi cancerul.

Cunoscut fiind acest fapt s-a cerut un plan de măsuri operatorului Apa Serv care s-a obligat să retehnologizeze cu aparatură modernă până în anul 2020.

Menţionăm că la auditul efectuat de DSP-Teleorman din ultimii ani, apa nu a depăşit de 10 ori nivelul de amoniu şi nu există de-a lungul a 5 ani nicio analiză care să releve prezenţa de Ecoli şi Enterococi în apă care ar fi constituit un real pericol pentru sănătate.
Sănătatea cetăţenilor din Alexandria nu a fost pusă niciodată în pericol, întrucât amoniul nu a fost tratat prin hiperclorinare care ar fi produs THM (trihalometan) substanţe cu efect cancerigen.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

24 de localități, din Teleorman, în scenariul ROȘU. În 14 comune, rata de incidență este 0

Conform ultimelor date publicate astăzi de către Direcție de Sănătate Publică Teleorman, 24 de localități din județ sunt în...

Articole similare