Anul trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Dragodan Alexandru-Răzvan, din comuna Piatra, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și înșelăciune.
În rechizitoriul întocmit procurorii se arăta că” la data de 27 iunie 2012, inculpatul Dragodan Alexandru-Răzvan a depus la dosarul prin care a solicitat fonduri nerambursabile în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” mai multe acte și declarații false și inexacte, reușind în acest mod, să determine declararea ca eligibil a proiectului său în valoare de 40.000 de euro (177.780 lei) și să încaseze, ca urmare a solicitării primei tranșe, suma de 85.334,40 lei, reprezentând finanțare din bugetul general al Uniunii Europene.
Prin depunerea actelor și declarațiilor respective, inculpatul a reușit inducerea și menținerea în eroare a autorității contractante, determinând-o să încheie și să execute, în parte, contractul de finanțare, cauzând o pagubă în sumă de 21.333,60 lei reprezentată de fondurile alocate de la bugetul de stat al României ca și contribuție națională.
Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.), s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 106.668 lei, reprezentând finanțarea accesată fără drept de inculpat.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile, aflate în proprietatea inculpatului Dragodan Alexandru-Răzvan, până la concurența sumei de 106.668 lei.
După un an de procese, magistrații l-au achitat pe fermierul teleormănean, considerând că faptele pentru care a fost incriminat nu există. Totodată, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor mobile și imobile.
Judecătorii au respins ca nefondată și cererea de anulare a certificatului de calificare profesională ca lucrător în cultura plantelor emis de Şcoala Română de Afaceri, filiala Teleorman, pe numele inculpatului, precum şi a declaraţiilor pe proprie răspundere ale numitei Spînu Mirela şi Dragodan Alexandru Răzvan depuse de acesta la dosarul cererii de finanţare pentru a face dovada că în anul premergător instalării sale ca fermier a lucrat mai mult de jumătate din timpul său de lucru într-o fermă.
Decizia nu este una definitivă, iar în data de 14 iulie a.c., procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut apel.
M.D.