16.4 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Distribuţie Oltenia avertizează că nerespectarea normelor de siguranţă din preajma reţelelor electrice reprezintă PERICOL de rănire gravă sau deces

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Orice intervenţie neautorizată în instalaţiile electrice de distribuţie sau în culoarul de siguranţă al acestora, precum şi utilizarea unor instalaţii improvizate pentru sustragerea de energie electrică pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi daune materiale semnificative.

 Care este zona minimă de siguranţă din preajma reţelelor electrice aeriene de distribuţie?

 În cazul construcţiilor şi lucrărilor executate în preajma reţelelor electrice aeriene de distribuţie, zona minimă de siguranţă este de 3 m, considerând săgeata sau deviaţia maximă a conductoarelor, în cazul reţelei electrice cu tensiunea nominală ≤ 110 kV.

 Reamintim faptul că această distanţă trebuie respectată inclusiv în timpul utilizării unor pârghii metalice înalte în apropierea reţelei electrice, existând oricând riscul creării unui arc electric care poate duce la electrocutarea şi decesul persoanelor care manevrează pârghiile.

Cum se execută lucrări în culoarul de siguranţă al reţelelor electrice, în condiţii de securitate electrică?

 Înainte de executarea unor lucrări de construcţii, reparaţii etc. care se vor derula în preajma reţelelor electrice este OBLIGATORIE anunţarea operatorului de distribuţie prin depunerea unei cereri de solicitare aviz de amplasament. Mai multe informaţii se pot găsi pe pagina de internet https://www.distributieoltenia.ro, secţiunea Informaţii Utile – Obţinerea avizelor de amplasament.

Menţionăm că se interzice amplasarea de construcţii noi în culoarul de funcţionare al unei linii electrice aeriene (LEA), iar în cazul apropierilor între acestea se respectă o distanţă minimă pe orizontală între axul liniei electrice şi orice parte a construcţiei de 1.5 x înălţimea celui mai înalt stâlp din apropiere sau înălţimea construcţiei, oricare dintre acestea este mai mare.

Lăţimea culoarelor de trecere (funcţionare) pentru liniile electrice aeriene de distribuţie sunt următoarele:

  • 24 m, pentru LEA cu tensiuni între 1 şi 36 kV;
  • 32 m, pentru LEA cu tensiunea de 110 kV.

Ce acţiuni sunt INTERZISE în preajma reţelelor electrice?

 Reamintim tuturor consumatorilor că se pot expune la pericole precum rănirea gravă prin electrocutare sau chiar deces în cazul în care nu respectă normele de siguranţă şi întreprind acţiuni precum:

  • atingerea stâlpilor şi a conductoarelor liniilor electrice chiar dacă sunt căzute la pământ;
  • intrarea în posturile de transformare;
  • urcarea pe stâlpii de susţinere ai reţelelor electrice;
  • înlocuirea siguranţelor electrice în posturile de transformare, cutii de distribuţie, nişele şi firidele de la case şi blocuri de locuinţe.

Totodată, amintim că sunt interzise următoarele acţiuni în imediata vecinătate a reţelelor electrice aeriene, deoarece acestea pot să conducă la accidente prin electrocutare:

  • să infiinţeze plantaţii sau vegetaţie forestieră în zona de siguranţă a reţelelor electrice de distribuţie, fără acordul operatorului de distribuţie;
  • atingerea, tăierea sau tunderea pomilor care pot să ajungă accidental în contact cu reţeaua electrică sau să se amorseze arc electric;
  • realizarea unor construcţii improvizate sau forarea puţurilor de apă;
  • organizarea unor întruniri sau jocuri sportive;
  • pescuirea în locuri care nu sunt special amenajate;
  • deplasarea sau manevrarea utilajelor, sculelor, uneltelor (de transport, de pescuit, săpat etc.) sau a altor echipamente de dimensiuni mari care pot atinge conductoarele reţelelor electrice, chiar dacă acestea sunt considerate izolante.

Pentru semnalarea oricăror incidente intervenite în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice, vă rugăm să apelaţi INFO Tel, la numerele de telefon disponibile NON STOP pentru preluarea acestora:

  • 0800 500 000-număr de telefon gratuit în orice reţea;
  • 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008-numere de telefon cu tarif normal în reţeaua naţională.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare