25.2 C
Judeţul Teleorman
luni, iulie 22, 2024

Come together, do it better! Schimb de experienţă internaţională la Şcoala Gimnazială nr. 2 Videle

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

In perioada 7-11 martie 2022, 4 elevi şi două cadre didactice ale Şcolii Gimnaziale nr. 2 Videle au participat la prima mobilitate internaţională în cadrul proiectului Erasmus+” Values we share. What is your learning style?”, care s-a desfăşurat la Sait Güzelcan Ortaokulu, Izmir, Turcia.
Mobilitatea a reunit fizic elevii din scoli din Turcia, Polonia, Portugalia, Romania si virtual elevi din Italia.
Programul celor 5 zile de mobilitate a cuprins activităţi de invatare în cadrul şcolii gazdă, Sait Güzelcan Ortaokulu, dar şi vizite în diferite locuri cu semnificaţie istorică sau culturală.
Tema mobilităţii a fost colaborarea, una dintre valorile promovate prin intermediul proiectului. Prin diferite forme, afise, postere, jocuri interactive, elevii participanţi au ilustrat diverse moduri în care se poate manifesta colaborarea, la nivel interpersonal, la nivel de şcoală, la nivel de comunitate, la nivel interregional sau internaţional. În contextul discuţiilor despre colaborare, participanţii au subliniat nevoia de colaborare pentru a-i sprijini pe copiii din Ucraina, ţară afectată în prezent de ororile războiului.
Programul mobilitatii a cuprins şi vizite tematice în contextul carora elevii au avut ocazia să înveţe lucruri noi sau să işi consolideze cunoştintele dobândite la şcoală. Aria geografică în care se află localitatea Izmir este strâns legată de începuturile civilizaţiei umane, de cultura şi istoria Orientului Antic, dar şi de diferite perioade ale istoriei, antice, medievale, moderne şi contemporane.
O primă vizita s-a desfăşurat la complexul muzeal Yesilowa, unde elevii au aflat lucruri interesante despre cultura arhelorgică Yesilova care aminteşte despre începuturile civilizatiei umane in acest spaţiu, perioada preistorică a neoliticului timpuriu. Aici, într-o grotă, in regiunea Yesilova-Bornova, celebrul poet antic Homer, a redactat poemele ”Iliada” şi ”Odiseea”, surse importante de cunoaştere pentru civilizaţia antică greacă.
În periplul prin Podişul Anatoliei, am poposit la Efes unde am admirat ruinele care amintesc de strălucirea vechiului oraş, important centru politic, economic, cultural în perioada antica, locul în care se află ruinele uneia dintre cele şapte minuni ale lumii antice, templul Artemisei din Efes.Temple, coloane în stil predominat ionic si corintic, amfiteatre, vestigiile unor agora, biblioteci amintesc de gloria de mult apusa a lumii antice. O altă destinaţie a fost Pergamo, locul unde se află ruinele vechii cetăţi antice Pergama, important centru politic, economic şi cultural în perioada elenistică. Am aflat poveşti interesante în care adevărul istoric se imbină fascinant cu mitologia greacă şi cea romană.
Turul oraşului Izmir a oferit participanţilor ocazia să descopere o lume în care tradiţia se imbină cu modernitatea. Printre clădiri moderne şi o lume dinamică, au descoperit si au admirat elemente de arhitectură orientala, specifice lumii musulmane, Piata Konak şi turnul cu ceas, simboluri ale oraşului, bazarul Kemeralti, moschei, fântâni publice, caravanseraiuri.
Pe parcursul celor cinci zile de mobilitate, barierele de comunicare s-au spart, iar elevii şi profesorii participanţi au legat prietenii, au descoperit împreună frumuseţea diversitaţii şi a multiculturalităţii într-un parteneriat care sigur va continua si mai departe.
Proiectul „ Values we share. What is your learning style”( 2020-1-PL01-KA229-082249_3) este finanţat prin programul Erasmus+ de către Comisia Europeană.
Prezentul comunicat reflectă exclusiv punctul de vedere al autorului; Comisia Europeană nu este responsabilă de modul în care pot fi utilizate informaţiile cuprinse în comunicare sau publicare.

Coordonator proiect,
prof. Iorga Marinela Monica

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img

Recente

AJOFM Teleorman: În luna mai, rata șomajului a fost de 8,93%. Cei mai mulți șoferi au doar studii gimnaziale

La sfârșitul lunii mai, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman erau înregistraţi 9.880 șomeri (din...

Articole similare