Rata şomajului, cea mai mare din ţară, 11%. Anul trecut, în 2015, eononomia a crescut la nivel naţional cu 3,7%. În Teleorman, a scăzut cu 2%, procentul cel mai mare. Avem echipă de fotbal în liga a patra şi la Alexandria se construieşte un stadion de 12 milioane de euro. Oraşul e înconjurat de supermarketuri. S-a refuzat, pe motiv că nu sunt bani pentru utilităţi, construirea unui parc industrial care aducea 1500 de locuri de muncă. Teleormanul e condus de 26 de ani de o administraţie PSD. Toate judeţele care sunt sub patronajul acestui partid, ne referim la cele din Muntenia şi Moldova, sunt cele mai sărace.
Dragnea, care a fost timp de 16 ani la cârma judeţului şi, ulterior, a ocupat funcţii importante în statul român, vicepremier şi ministrul Dezvoltării, n-a mişcat un pai pentru a îmbunătăţi cât de cât nivelul de trai al celei mai amărâte unităţi teritorial-adminsitrative. În schimb, a cumpărat patru locuri de casă, 7.000 de metri pătraţi, unde şi-a construit o casă de poveste. Mai repetăm că serviciile americane îi estimează averea la 32 de milioane de euro?!
Ştim cu toţii ce firme execută lucrări cu bani publici. Unii care nu aveau izmene pe ei, azi sunt multimilionari în euro. Au cumpărat spaţii pe bani puţini, aproape pe degeaba. Au împânzuit judeţul şi l-au stors. Şi-au angajat rudele, amantele, prietenii şi pilele în administraţia de stat.
Toţi teleormănenii ştiu lucrurile acestea. Sunt foarte bine informaţi prin intermediul canalelor mass-media. Îi înjură pe mafioţi, dar, când au posibilitatea să schimbe ceva, îi votează tot pe ei. Ce se-ntâmplă, totuşi? De ce nu există o atitudine generală? De ce ne place în continuare să fim umiliţi? De ce nu gândim? Ce ne împiedică să avem curaj?
Întrebări, din păcate, retorice. Nu suntem în stare să ne trezim nici în al doisprezecelea ceas. Rămânem cum am fost. Manipulaţi. Marea noastră plăcere este să fim minţiţi. Şi să ne impunem să credem, deşi conştientizăm care este adevărul.
Mai aud pe câte unii: „Păi, ce, mă, ăia sunt mai buni?”. Le răspund: „Nu!”. „Şi atunci?!” continuă ei. Răspuns: „Schimbându-i, dăm o lecţie dublă: cei care sunt în funcţii să nu se creadă veşnici iar cei ce vin să ia exemplu.” Şi încă ceva: în condiţiile actuale, în care DNA-ul nu iartă pe nimeni, e imposibil ca cei noi să-şi mai construiască o reţea mafiotă. În schimb, cei vechi o au deja. De-aia trebuie aruncaţi şi înlocuiţi! Aici e toată şmecheria. O pricepem? Da sau nu?
Să răspund şi la întrebarea din titlu, de ce suntem atât de săraci noi, teleormănenii: pentru că nu suntem solidari şi nu avem spirit civic, ne credem toţi deştepţi. Da, deştepţi şi cu nădragii rupţi în fund!