23.9 C
Judeţul Teleorman
duminică, septembrie 27, 2020

Centrala atomo nucleară de la Belene, un real pericol pentru județul Teleorman

Articole noi

Eugen Pîrvulescu, candidatul PNL pentru CJ, la ieșirea de la urne: „Am votat cu gândul la dezvoltarea județului Teleorman, cu gândul la locuri de...

Eugen Pîrvulescu, candidatul PNL pentru Consiliul Județean Teleorman, a votat în acestă dimineața la una dintre secțiile de votare...

Județul Teleorman, sub COD PORTOCALIU! Meteorologii anunță grindină, descărcări electrice, averse și vijelii

Administrația Națională de Metorologie a emis o nouă AVERTIZARE, COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru majoritatea județelor...

PSD Teleorman, la final de campanie electorală. Adrian Gâdea: “Suntem singurul partid care a demonstrat ceea ce înseamnă responsabilitate”

Într-o coferință de presă desfășurată la sediul PSD, Adrian Gâdea, candidatul social democraților la funcția de președinte al Consiliul...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Marți, 22 august 2017, începând cu ora 10.30, a avut loc la Sala Mare de ședințe a Palatului Administrativ din Alexandria o întâlnire pe tema Centralei Atomo-Nucleare de la Belene, Bulgaria. Această întâlnire a fost organizată la inițiativa Asociației Euro Teleorman și a Consiliului Județean Teleorman. Au participat domnul Dan Cristescu, Președintele Consiliului Județean Teleorman, domnul Florin Dumitrescu, Prefectul Județului Teleorman, directorii ApaServ, SGA, APM, DSP, primari etc., iar ca invitat special, a participat la discuții și doamna europarlamentar Viorica Dancila.

Cuvântul de deschidere a aparținut dlui Dan Cristescu, Președintele Consiliului Județean Teleorman.

Delegația bulgară, condusă de doamna  Albena Simeonova, președinta Fundației pentru Mediu și Agricultură din Sofia, a fost formată din reprezentanți ai mediului academic-prof. Georgi Kaschiev, expert în energia nucleară, Nikola Yankov, profesor la Academia Economică din Svishtov , ai partidului ecologist și diferite ONG-uri. Tema supusă dezbaterii a fost reactivarea interesului părții bulgăre de a redeschide Proiectul Belene.

Experții bulgari au expus într-un mod foarte convingător istoricul și situația actuală a centralei atomice de la Belene. Noul guvern și-a propus deschiderea Belene, pentru a face din Bulgaria o țară independenta energetic. Experții bulgari au afirmat, venind și cu dovezi în acest sens, că Proiectul Belene nu este necesar pentru eficiența energetică a Bulgariei, zona de construcție a centralei este una cu risc seismic mediu și ridicat (motiv pentru care lucrările fuseseră stopate în anul 2012), ceea ce ar afecta iremediabil zona și locuitorii ei în caz de seism, dar și că regiunea transfrontalieră ar putea să-și canalizeze eforturile către obținerea de profit din activitățile agricole și de turism, având în vederea Parcul Național Persina și Baltă Suhaia, situate în vecinătatea zonei Belene.

În anul 2011, tot mapamondul privea înmărmurit dezastrul de la centrală japoneză Fukushima ! Iată, acest pericol, se afla azi îngrijorător de aproape de noi, și stă în puterea nostra de a-l înlătura. În acest sens, delegația bulgară ne cere sprijinul și ne invită la o serie de acțiuni pe care să le desfășurăm în comun. Totodată, partea bulgară a apreciat eforturile întreprinse de Consiliul Județean Teleorman în stoparea Proiectului, care încă din anul 2006 s-a organizat împotriva construcției Centralei Nucleare Belene prin strângerea a 40.000  de semnături la nivel județean, înaintate apoi de domnul Liviu Dragnea (președinte pe atunci al CJT) către ONG-urile bulgăre și, mai departe, Parlamentului bulgar de la vremea respectivă.

În anul 1991, Proiectul Belene a fost abandonat din lipsade fonduri și ca urmare a protestelor  organizațiilor ecologiste care au reușit să atragă atenția asupra pericolului pe care îl presupune construirea acestei centrale. În anul 2013, Parlamentul Bulgariei a decis să nu dea un vot favorabil pentru centrala nucleară Belene . Astăzi, ea revine pe agenda guvernului bulgar. Din păcate, marea parte a populației bulgăre manifesta apatie față de această decizie de interes major, iar reprezentanții ONG-urilor ecologiste din Bulgaria solicita autorităților din județul Teleorman să le sprijine demersul. Un răspuns la acest dezinteres ar fi dezinformarea populației, una dintre temele ”liniștitoare” fiind că proiectul ar avea Acordul de Mediu.  Atunci de ce proiectul se face fără acordul părții romane ?

În  Bulgaria, proiectul anti-Belene are o firavă susținere politică. Pentru că nu au găsit sprijin nici în parlamentul Bulgariei, reprezentanții bulgari vor să se adreseze Parlamentului European.

Construirea unei centrale atomo-electrice în apropierea Dunării, la doar 15, 6 km de Zimnicea și la 100 km distanță de București, într-o zonă cu risc seismic, prezintă un real pericol pentru populația și ecosistemele din regiune, pentru viață, în general, și nu numai a noastră, ci și a generațiilor viitoare.

Demersul delegației bulgare este unul civic și are ca scop conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice din cele două țări, dar și europene. Împotriva Proiectului Belene  s-au ridicat și mulți oameni de știință din Bulgaria, care l-au criticat aspru. Deși nu au surse de finanțare pentru a-și susține programul anti-Belene, ei vor să conștientizeze populația și instituțiile, inclusiv pe cele din mediul privat, fermierii, cadrele medicale, cadrele didactice de la toate nivelele de învățământ, operatorii de transport etc, că Proiectul Belene, dacă va deveni funcțional, va dăuna tuturor, romani și bulgari, pentru că un dezastru nu face alegeri. Dar nu numai acum, în prezent, ci și în viitor. Riscurile unei catastrofe nu pot fi previzibile în totalitate. Așa cum e, în formă actuală, nu există prevăzute în proiect adăposturi antinucleare pentru refugiul populației, nu sunt alocate fonduri pentru despăgubirea familiilor, nu este definitivat programul de gestionare a deșeurilor rezultate de la centrală atomo-nucleara.

Intervențiile părții romane s-au axat pe efectele nocive la care populația va fi expusă, pe pericolul pe care îl reprezintă această bombă cu ceas, aflată în imediata vecinătate a granițelor României, în speță, județul Teleorman, și pe intenția de a proteja mediul înconjurător și ecosistemele sale.

În încheiere, a fost prezentat și aprobat un program de propuneri privind anularea Proiectului Belene și de informare a populației cu privire la riscurile reale la care va fi expusă, dacă acest proiect va fi pus în funcțiune. Astfel, la nivelul județului Teleorman se va iniția o petiție online. Se va înainta o adresă prim-ministrului Mihai Tudose și președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea, având în vedere că dumnealui s-a poziționat constant împotriva acestui proiect, pentru a-i informa că am început inițiativa blocării Proiectului Belene.

Doamna europarlamentar Viorica Dancila va sprijini inițiativa noastră în Parlamentul European, pentru a face cunoscută opinia cu privire la efectele deschiderii celui de-al doilea reactor de la Belene. Totodată, va remite o scrisoare către Comisarul european pentru Protecția Mediului și președintelui Comisiei Europene, dl Junker, în care va solicita prezentarea, în scris, a unui punct de vedere față de Proiectul Belene. În cadrul Comisiei Energiei, își va informa colegii asupra acestei probleme de interes european. Doamna Dancila va vorbi și în calitatea dumneaei de vicepreședinte al Comisiei Agriculturii, fiind o mare susținătoare a agriculturii bio.

Întâlnirea de azi este un prim pas în conturarea unor propuneri concrete romano-bulgare pentru viață și împotriva unor dezastre. Asociația Euro Teleorman, în calitate de organizație nonguvernamentala cu tradiție în gestionarea relațiilor romano-bulgare, având dezvoltate în timp numeroase acțiuni culturale și proiecte transfrontaliere cu instituții din Bulgaria, își va asuma rolul de intermediar între partea bulgară și autoritățile locale din județ, făcând toate eforturile posibile pentru că inițiativele și măsurile discutate în această zi să se concretizeze în proiecte benefice pentru locuitorii din Teleorman și din întreaga zonă Belene.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Eugen Pîrvulescu, candidatul PNL pentru CJ, la ieșirea de la urne: „Am votat cu gândul la dezvoltarea județului Teleorman, cu gândul la locuri de...

Eugen Pîrvulescu, candidatul PNL pentru Consiliul Județean Teleorman, a votat în acestă dimineața la una dintre secțiile de votare...

Județul Teleorman, sub COD PORTOCALIU! Meteorologii anunță grindină, descărcări electrice, averse și vijelii

Administrația Națională de Metorologie a emis o nouă AVERTIZARE, COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru majoritatea județelor din țară, printre care și...

PSD Teleorman, la final de campanie electorală. Adrian Gâdea: “Suntem singurul partid care a demonstrat ceea ce înseamnă responsabilitate”

Într-o coferință de presă desfășurată la sediul PSD, Adrian Gâdea, candidatul social democraților la funcția de președinte al Consiliul Județean Teleorman a afirmat că...

Samuel Calotă, candidatul ALDE pentru președinția CJ: „Avem candidați serioși, oameni credincioși care nu vor pârjoli bugetul localității sau al județului”

Într-un mesaj postat pe o pagină de socializare, cu numai două zile înaintea alegerilor locale, Samuel Calotă, candidatul ALDE pentru președinția CJ Teleorman, îi...

Cod galben de instabilitate atmosferică în Teleorman

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben pentru judeţul Teleorman, valabilă începând de astăzi, ora 23.00, până duminică, ora 6.00. Fenomene...

Articole similare