În 2010, psihologul Mariana Popescu a înfiinţat Asociaţia Copiilor şi Adulţilor cu Autism Teleorman. Spaţiul desfăşurării activităţii a fost oferit de către Primăria Alexandria, printr-un contract de asociere. Obiectivul ONG-ului este acela de a sprijini familiile care au copii cu autism, de a se implica în rezolvarea problemeleor acestora prin terapie specifică-deficienţele de limbaj ale celor ce suferă de sindromul Dawn.
„Am înfiinţat asociaţia pornind de la un caz concret. Povestea unui copil cu autism, nevoile acestuia şi ale mamei de a veni în sprijinul copilului” ne declară Mariana Popescu.
Într-adevăr, copilul respectiv reprezintă un caz foarte rar întâlnit. „În momentul în care l-am cunoscut, era în învăţământul de masă, în clasa a cincea iar cu ajutorul profesorului de sprijin a reuşit să încheie anul. În anul şcolar următor, din cauza comportamentului neînţeles al unui copil cu autism, a fost exmatriculat. Dorinţa de a merge la şcoală era evidentă. Îşi aranja ghiozdanul, şi-l punea la spate, se uita la foştii colegi cum merg la şcoală. După aproximativ două luni, a refuzat să mai scrie, să mai citească. Mama lui a apelat la ajutorul meu, încercând să compensăm ceea ce nu mai beneficia de la şcoală. Părinţii nu au vrut iniţial să-l înscrie în învăţământul special, însă, în anul următor au realizat că este singurul mod de a-şi continua studiile. A absolvit pe parcursul unui an şcolar clasele a Vl-a şi a Vll-a. Pe 25 martie 2016 a absolvit 12 clase specifice învăţământului special. Comportamentul şi manifestările lui Ciprian (n.r.: am ales un alt nume) sunt cele tipice copilului cu tulburări de spectru autist, limbaj sec, rigid, tehnic-numai cuvinte cu sens propriu, mersul pe vârfuri, stereotipii şi lucruri repetitive” ne relatează doamna psiholog.
Ciprian are o caracteristică aparte, rar întâlnită, Sindromul Savantului, care se manifestă prin reţinerea de date şi corespondenţe într-o zi anume din calendar şi o anumită dată din an, fără să aibă la îndemână un calculator. De exemplu, dacă îl întrebi în ce zi a săptămânii cade 15 iunie 2020, el îţi răspunde mecanic: marţi! (am ales aleatoriu o zi). Fenomenul încă nu poate fi explicat de specialişti, ce procese, ce calcule se desfăşoară în momentul acela în creier.
Cirpian are acum 20 de ani. Îi place să fie înconjurat de oameni şi s-ar descurca foarte bine, spune Mariana Popescu, ca angajat în cadrul unei arhive.