10.9 C
Judeţul Teleorman
joi, aprilie 25, 2024

CARP Alexandria: REGINA MARIA – O PERSONALITATE DIN ISTORIA ŢĂRII

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.


La Clubul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Alexandria au loc, pe lângă întâlniri obişnuite ale membrilor asociaţiei, schimburi de experienţă periodice  cu reprezentanţii C.A.R.P.- urilor din Teleorman afiliate  la Federaţia Naţională ,,Omenia’’ şi manifestări culturale care se bucură de aprecieri  în rândul seniorilor. Un asemenea eveniment, de larg interes pentru cei de vârsta a treia, a avut loc în ultima parte a lunii octombrie la clubul asociaţiei alexăndrene. Tema supusă atenţiei a fost legată de marcarea la 144 de ani de la  naştere a Reginei Maria – 29 octombrie (1895). S-a omagiat ,,O figură emblematică,  luminoasă în galeria  personalităţilor din istoria ţării noastre’’. Sala unde a avut loc dezbaterea a fost împodobită cu Tricolorul Regal al României adus de un împătimit colecţionar prezent la manifestare, aici fiind expuse şi picturi din creaţia dnei Ionescu Maria, toate contribuind la aerul sărbătoresc al întâlnirii.

Cum despre Regina Maria s-au scris numeroase cărţi, unde s-au evidenţiat : inteligenţa, frumuseţea, curajul şi hotărârea în momente de cumpănă, implicarea în viaţa culturală românească, aceasta legându-şi numele de multe proiecte sociale şi culturale, doamnele Ing. Drăguşin Gherghina, preşedinta CARP Alexandria, prof. Ionescu Draga, prof. Peşu Maria, prof. Nicoleta Maria, Ionescu Maria, poetă şi pictoriţă alţi participanţi care au luat cuvântul, au prezentat  fragmente interesante din viaţa acestei mari personalităţi. S-a vorbit de calitatea sa de soţie a princepelui de coroană, devenit regele Ferdinand I al României ; cum a devenit mamă al regelui Carol al II –lea şi bunica regelui Mihai I. O pagină interesantă din activitatea reginei a fost scrisă în timpul primului război mondial, dovedind reale aptitudini ca ,,soră de caritate’’, în spitalele militare, fiind numită ,,mama răniţilor’’, aceasta împărţind medicamente, hrană şi pături răniţilor. Aprimit şi titlul de ,,Regina Soldat’’.  După încheierea acestei mari conflagraţii a participat la o susţinută campanie dimplomatică pentru recunoaşterea internaţională a statului român reîntregit, având întrevederi cu suveranul englez, preşedintele Statelor Unite ale Americii – Woodrow Wilson, primul ministru al Franţei Georges Clemenceau.

Regina Maria, care şi-a iubit foarte mult ţara, a dat dovadă de spiritualitate şi neclintită credinţă în Dumezeu, aceasta a cerut prin testament ca trupul său să-i fie înhumat în biserica episcopală  de la Curtea de  Argeş, alături de soţul său. O altă dorinţă a fost aceea ca inima să-i fie păstrată într-o raclă la Capela Stella Maris a reşedintei de la Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima reginei a fost mutată la Castelul Bran, pentru ca în  final să fie depusă la Castelul Peleş din Sinaia. Legat de această întâlnire de la Clubul CARP Alexandria, mai trebuie consemnat faptul că, o bună parte din cei prezenţi în sală, cu ocazia excursiilor organizate de C.A.R.P. Alexandria, au mers pe urmele reginei în Bulgaria la Balcic, la Mânăstirea Curtea de Argeş iar la Castelul Pelişor au văzut caseta în care se află păstrată inima reginei. Mai trebuie consemnat că acest ilustru personaj din istoria României  avea înclinaţii spre pictură – la Castelul Pleişor era un atelier special amenajat –  şi a scris 30 de cărţi pentru copii şi proză.

CONSTANTIN DRAGNEA,

Vicepreşedinte CARP Alexandria

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Angajări în primăriile şi instituţiile din Teleorman. Se caută director medical, şofer, zidar, electrician şi mecanic auto

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare