Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/r57863info/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Caravana Maskar a ajuns în Teleorman - Informatia de Teleorman
28.1 C
Judeţul Teleorman
marți, septembrie 26, 2023

Caravana Maskar a ajuns în Teleorman

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Cum ne dezrobim, întărind totuși legăturile între noi? Cum ne păstram valorile culturale autentice fără să perpetuăm clișeele dobândite? Cum să risipim percepțiile false asupra celor care trăiesc lângă noi? Dezbatem și căutăm răspunsuri la aceste întrebări în Caravana de intervenție culturală comunitară Maskar, pe care o lansăm în weekendul 6 – 8 mai în Teleorman!
Programul Caravanei în Teleorman:
6 mai – Alexandria / 7 mai – Turnu-Măgurele
17:00 – Vernisaj Expoziție Maskar (holul din fața sălii de ședințe a Primăriei Alexandria / Turnu-Măgurele)
18:00 – Spectacolul de teatru comunitar ”Maskar (Între)” (sala de ședințe a Primăriei Alexandria / Turnu-Măgurele)

În limba romani, maskar înseamnă “între” sau “la mijloc”. De peste jumătate de mileniu, culturile română și romani coabitează în Lunca Dunării, fără să se cunoască cu adevărat, fără să-și înțeleagă trecutul pentru a-și construi împreună viitorul. Prin demersul Maskar, în urma unui an de documentare pe teren în județul Teleorman, încercăm să construim o punte de dialog între cele două lumi și culturi pentru o societate (mai) empatică și incluzivă. Principalul instrument de lucru? Arta de intervenție!

În cadrul Caravanei Maskar vă invităm la reprezentația spectacolului de teatru comunitar ”Maskar (Între)”, precedată de o expozitie itinerantă privind patrimoniul material și imaterial al culturii rrome din Teleorman.

Spectacolul de teatru comunitar ”Maskar (Între)” aduce în prim-plan transformări ale comunităților de romi, tradiții pierdute, schimbări sociale și politice majore, care au marcat secole de istorie a discriminării. În Maskar (Între), bau-baul istoriei cu care creștem și pe care încercăm să-l adormim ne bântuie imaginarul și ne provoacă reflecția.
Echipa: Mihaela Michailov (text), Radu Apostol (regie), Arh. Gabi Albu (scenografie), Jacu Neumanu (muzică), Elena Găgeanu (video), Katia Pascariu și Viorel Cojanu (distribuție).

Spațiul expozițional Maskar vă invită la reflecție privind meșteșugurile, porturile, legendele și modul de relaționare al culturii rrome cu societatea post-comunistă.
Echipa: Mihaela Cimpeanu (curator), Ionuţ Dulămiţă, Ileana Gabriela Szasz și Vlad Dudum (artiști).

“Istoria se contractă și se dilată ca o poveste nesfârșită, cu finaluri trecute deschise în prezent. O poveste despre cine-a fost rob rom și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerțial și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniți „bun de marfă”, despre violențe și abuzuri repetate împotriva romilor, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre cinematografe și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare și îmbătrânire fără cei dragi aproape.
Maskar (Între) disecă frust și poetic raportarea unei culturi majoritare la o cultură minoritară, felul în care perpetuăm un vocabular discriminator și opresiv fără să-i cunoaștem sensurile, felul în care devenim cititori captivi ai istoriei romilor, pe care îi expediem în formule facile.
Maskar (Între) aduce în prim-plan transformări ale comunităților de romi, tradiții pierdute, schimbări sociale și politice majore, care au marcat secole de istorie a discriminării. În Maskar (Între), bau-baul istoriei cu care creștem și pe care încercăm să-l adormim ne bântuie imaginarul și ne provoacă reflecția.” (Mihaela Michailov, dramaturg)

Caravana Maskar va poposi apoi în Cluj-Napoca (11 mai, Fabrica de Pensule) și București (13 mai, Centrul educațional Replika).

Intrarea este gratuită!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Județul Teleorman, sub Cod Galben de intesificări ale vântului până miercuri, la ora 21.00

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare- Cod galben de intensificări ale vântului-, valabilă de astăzi, ora 10.00,...

Articole similare