Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Alexandria este parteneră în proiectul Erasmus+ KA229 „Tineri jurnalişti de astăzi-cetăţeni digitali responsabili de mâine” din 2019. Schimburile de elevi care fac parte din acest proiect au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19 până când au existat condiţii adecvate pentru ca ele să fie realizate. Astfel, elevi şi profesori ai scolii au participat în perioada 21-25.03.2022, la primul schimb de elevi la şcoala OS „Dositej Obradovich” din Cicevac, Serbia, si la cel de-al doilea schimb de elevi care a avut loc la şcoala OOU „Lazo Angelovski” din Skopje, Macedonia de Nord în perioada 11-15.04.2022.
A treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „Young journalists of today-responsible digital citizens of tomorrow” s-a desfăşurat la Şcoala Gimnaziala ,,Mihai Eminescu” Alexandria, în perioada 30 mai – 3 iunie 2022 . Activităţile au cuprins workshopuri de formare pentru elevi pe tema LET’S DISCOVER TOGETHER WHAT’S BEHIND THE NEWS, la acestea participând 38 de elevi si profesori din cele patru şcoli partenere. Obiectivele mobilităţii desfăşurate de şcoala din Alexandria fac referire la dezvoltarea gândirii critice în legătură cu mesajele media, de aceea programul activităţilor a inclus exerciţii de analiză critică: discuţii, dezbateri, lucru în grup privind comunicarea media, jurnalism şi scrierea de ştiri de senzaţie.
Tema mobilităţii a fost implementată prin activităţi creative şi colaborative care au îndemnat elevii sa realizeze articole mass-media, să analizeze şi să dezbată ştiri apărute în presă, să-şi îmbunătăţească competenţele media. Elevii au fost invitaţi să exploreze ce se află în spatele unei ştiri senzaţionale, au analizat în mod critic tehnicile, limbajele şi convenţiile utilizate de mass-media, precum şi mesajele pe care le transmit , pentru ca tinerii să înţeleagă şi să respecte rolul mass-media într-un mediu democratic, să distingă informaţiile de propagandă şi să folosească reţelele sociale în mod responsabil.
Activităţile au oferit, de asemenea, o dimensiune europeană, deoarece elevii şi profesorii au avut oportunitatea de a-şi îmbunătăţi abilităţile digitale şi de comunicare în limba engleză, în special prin contacte directe cu colegii din ţările partenere şi prin lucrul în grup.
Toate activităţile proiectului Erasmus+ se regăsesc în ziarul digital al şcolii, la adresa ZIARUL SCOLII GIMNAZIALE MIHAI EMINESCU-Viaţa şcolii (sceminescu.ro)