10 C
Judeţul Teleorman
marți, aprilie 13, 2021

9 MAI-ZIUA EUROPEI (comunicat ALDE Teleorman)

Articole noi

Județul Teleorman a ieșit din scenariul ROȘU. Rata de incidență este de 2,92 la mia de locuitori

Veste bună pentru teleormăneni. Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul raport privind numărul cazurilor de îmbolnăviri cu...

4.000 de persoane au fost legitimate şi 300 de mijloace de transport verificate, în ultimele 72 de ore

Aproximativ 4.000 de persoane legitimate, peste 1.600 de obiective şi aproximativ 300 de mijloace de transport persoane au fost...

Promisiunea Verde, Generatorii de Bine și Ucenic Electrician, proiectele cu #energiepentrubine care urcă pe podiumul Galei Romanian CSR Awards 2021

Pentru al cincilea an consecutiv, CEZ se clasează pe primele locuri și se remarcă la categoriile „Marketing asociat unei...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.


Ziua Europei sau Ziua Schuman, așa cum mai este cunoscută datorită declarației istorice făcute la data de 9 mai 1950 de ministrul de externe francez Robert Schuman, prin care acesta propunea crearea unei noi forme de organizare a statelor Europei, și-anume o Comunitate supranaţională, este celebrată Ziua Uniunii Europene.

În urma experienţei celor două războaie mondiale, Franţa a recunoscut că unele valori cum ar fi justiţia nu pot fi definite doar în contextul aparatului fiecărui stat, fiind  nevoie de mult mai mult decât de o comunitate la nivel tehnic de control al industriilor carboniferă şi siderurgică a Franţei, Germaniei de Vest şi a altor ţări sub egida unei Înalte Autorităţi. O propunere care, în fapt, avea să conducă la reorganizarea paşnică a Europei postbelice și mai întâi, la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi a Oţelului, iar pe parcurs s-a dovedit a fi precursoarea tuturor celorlalte Comunităţi Economice Europene. Astfel avea să se formeze în cei 69 de ani de la declarația istorică a ministrului francez de externe ceea ce astăzi este Uniunea Europeană.

Așa se face că la data de 9 mai sărbătorim, anual, Ziua Europei, iar Schuman este considerat a fi unul din părinţii fondatori ai Uniunii Europene.

Pe bună dreptate ne putem întreba ce ar fi fost astăzi spațiul european, ca putere economică, politică și culturală, dacă propunerea ministrului francez de externe de a avea o Europă unită, venită, totuși, pe fondul destabilizărilor economice din țările cu potențial mare, după cel de-al doilea război mondial, nu s-ar fi concretizat în formarea acestei uniuni europene.

Drepturi care astăzi sunt considerate normale precum circulația liberă a cetățenilor în spațiul european și posibililitatea migrării forței de muncă, crearea de noi piețe de desfacere în Europa și respectarea statului de drept la nivel unitar pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, cu drepturi și obligații europene comune, ar fi fost ireale.

Europa unită de astăzi este mult mai puternică și are un cuvânt greu de spus în întreaga lume. De aceea și importanța alegerilor pentru Parlamentul European ar trebui să fie una pe măsura puterii pe care o are Europa unită. De aceea Parlamentul European, în luna octombrie 2008, a recunoscut oficial ziua de 9 mai, ca sărbătoare oficială dedicată Europei.

Acest parlament european este, de fapt, „prima instituţie” a UE ce este menționată în tratate, este instituția care împarte în mod egal puterile legislative şi cele bugetare cu Consiliul, exceptându-se doar câteva  domenii în care se aplică procedurile legislative speciale. Un parlament care are, de asemenea, controlul asupra bugetului UE.

Așadar sunt toate premizele pentru a fi mândri că suntem europeni, cât și pentru a ne implica pentru binele comun din acest spațiu european.

La mulți ani, Europa unită! La mulți ani, români europeni!

Vicepreședinte ALDE Teleorman
Cătălin Burcescu,
Candidat Parlamentul European- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Județul Teleorman a ieșit din scenariul ROȘU. Rata de incidență este de 2,92 la mia de locuitori

Veste bună pentru teleormăneni. Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul raport privind numărul cazurilor de îmbolnăviri cu...

Articole similare