10.6 C
Judeţul Teleorman
vineri, aprilie 16, 2021

29 iunie – Ziua Internaţională a Dunării

Articole noi

Un bărbat din Conțești, prins în trafic cu permis FALS. „Șoferul” a fost oprit pentru depășirea limitei de viteză

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zimnicea au reținut un bărbat în vârstă de 44 de ani din comuna Conțești,...

De la începutul anului, 1.540 de teleormăneni şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM

În perioada ianuarie-martie 2021, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM...

Aproximativ 10.000 de şomeri, înregistraţi în evidenţele AJOFM Teleorman. Jumătate au doar studii gimnaziale

La sfârşitul lunii martie, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman erau 9.496 şomeri (din care...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Ziua Internaţională a Dunării este sărbătorită în fiecare an la data de 29 iunie, moment în care toate comunităţile riverane Dunării se implică în acţiuni ecologice, educaţionale, sportive pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa.

Dunărea este al doilea cel mai lung râu din Europa, cu un total de 2880 km. Bazinul Dunării este casa a peste 80 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă că are cea mai mare deschidere internațională din lume.

Dunărea a fost încă din antichitate o arteră de comunicare între Europa Centrală și Peninsula Balcanică. Râul este mărginit de patru mari capitale europene Viena, Budapesta, Bratislava și Belgrad, la fel ca multe alte orașe frumoase, ceea ce face calea navigabilă a Dunării să fie importantă și să fie o destinație populară pentru turismul de croazieră. Turismul oferă multe modalități de a descoperi această zonă a patrimoniului natural și cultural, fiind în afara marilor orașe. Dunărea creează peisaje, ideale pentru petrecerea vacanțelor active. Traseul râului a configurat mai multe parcuri naționale și rezervații naturale, zone umede importante, insule frumoase și câteva site-uri înscrise pe patrimoniul mondial UNESCO. Există trasee de drumeție mai puțin cunoscute de-a lungul râului sau în jurul său, care dezvăluie vederi uluitoare în interiorul țării. Delta Dunării este casa mai multor specii de păsări și pești, iar astăzi deține o importantă industrie de pescuit.

Datorită diferitelor restricții la adunările publice din întregul bazin al Dunării, încă în vigoare, ca urmare a pandemiei globale COVID-19, anul acesta sărbătorile de Ziua Dunării s-au desfăşurat on-line.

“Discover Danube” este tema evenimentului din acest an, pentru care Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman (APM Teleorman) în parteneriat cu Florin Neagu, administrator al ONG Dunărea-Vedea, marchează acest eveniment ecologic cu copii din cadrul Asociaţiei Dai o Şansă – Centru de Zi “Sf. Teodor” Alexandria, prin activităţi educative astfel: cunoaşterea biodiversităţii întâlnite în sectorul dunărean cuprins între Islaz şi Pietroşani, localităţile pe unde Dunărea întră şi iese din judeţul Teleorman.

Fluviul Dunărea udă teritoriul judeţului la limita sudică pe o lungime de 119 km. Existenţa celor două porturi pe Dunăre: Turnu Măgurele şi Zimnicea oferă mari posibilităţi de transport fluvial şi de amplasare a unor obiective industriale. Portul Turnu Măgurele se află la o distanță de cinci km de oraș și este al patrulea port fluvial al României în ceea ce privește capacitatea de tranzit. Tot aici s-a înființat un punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria, operațional din luna aprilie 2010.

Pentru a afla cât mai multe despre Dunărea ce scaldă malurile teleormănene, APM Teleorman a realizat un documentar în urma căruia, copiii cu sindrom Down au avut ca temă reprezentarea coloristică a speciilor întâlnite.

De asemenea, vizionarea documentarului a fost urmată de desluşirea unui labirint bazat pe îndemnul “Ajutaţi păsările să-şi găsească hrana!”. Tuturor participanţilor le-au fost oferite diplome dar şi un cadou surpriză din partea APM Teleorman, ce constă într-un binoclu cu care ei pot descopiri peisaje precum şi specii de păsări şi animale.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Un bărbat din Conțești, prins în trafic cu permis FALS. „Șoferul” a fost oprit pentru depășirea limitei de viteză

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zimnicea au reținut un bărbat în vârstă de 44 de ani din comuna Conțești,...

Articole similare