22.8 C
Judeţul Teleorman
marți, septembrie 29, 2020

Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Articole noi

Eugen Pîrvulescu: Unii competitori au jucat cu PSD. I-aş aminti pe Coliu, Niţulescu, Sami Calotă şi chiar Iordan

Preşedintele PNL Teleorman aruncă bomba. Câţiva dintre competitori, ideologic situaţi pe dreapta, au avut înţelegeri cu PSD, susţinându-l pe...

Teleormănenii pot cumpăra din nou „vechimea în muncă”. Contribuția poate fi achitată pentru cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului

Începând cu data de 28.09.2020 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 163/24.09.2020 privind cumpărarea de vechime pentru...

Crește numărul teleormănenilor infectați cu CORONAVIRUS. 51 de persoane depistate POZITIV, într-o singură zi

Până astăzi, 29 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 125.414 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În ziua de 8 noiembrie, an de an, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri.
Sfinţii voievozi Mihail şi Gavriil, fruntaşi ai îngerilor, sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei şi a dreptăţii lui Dumnezeu.
Tainele Arhanghelilor sunt greu de descifrat, fiindcă deşi au viaţă ca şi ceilalţi sfinţi, nu au moarte căci nu au trup, Sfânta Scriptură amintind că lumea lor provine dinainte de crearea materiei.
În tradiţia creştină, cei doi sfinţi sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor creştine în drumul lor spre rai.
Sfântul Mihail, atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament, este ţinut drept căpetenie a cetelor îngereşti cele bune, fiind pedepsitorul direct al lui Lucifer, un înger răzvrătit împotriva Domnului, pe care l-a izgonit din cer pe pământ, atunci când acesta s-a ridicat contra Mântuitorului Iisus.
Numele Arhanghelului Mihail, ce se traduce “ Cel care este asemenea lui Dumnezeu “, este considerat a fi cel mai important dintre toţi Arhanghelii.De aceea, Mihail este reprezentat cel mai des în iconografia creştină ca luptandu-se şi biruind un balaur.
Sfântul este zugrăvit cu aripi puternice, foarte mari, şi cu sabia dreptăţii, de un albastru strălucitor, o sabie de foc, care arde, radiază căldura şi strălucirea lumii divine.
Fiind cel care cântăreşte sufletele, mai este reprezentat ţinând în mână o scală a dreptăţii sau o balanţă în care, pe fiecare platan, se afla câte un mic trup gol, reprezentând sufletele : cele acceptate au de obicei mâinile împreunate într-un gest de recunoştinţă, iar cele păcătoase exprima groază în privire şi atitudine.
Se spune că sabia celui mai important Arhanghel învinge întotdeauna forţele raului, transformată de energiile negative în energii divine, aducătoare de viaţă.
Printre Arhanghelii care se află înaintea lui Dumnezeu, numele celui de-al dolilea în rang, Gavriil înseamnă “Dumnezeu este puterea mea “
Considerat a fi  guveratorul divin al Paradisului, se crede că Sfântul Gavriil le da oamenilor putere şi inspiraţie în cele mai grele încercări, ajutându-i să aibă încredere în ei.
Arhanghelul bunei  vestiri, în toate religiile îndeplineşte funcţia de mesager divin care vesteşte cuvântul cel viu al lui Hristos celor care vor să-l primească şi să-l pună în practică.
Gavriil este cel care a binevestit lui Ioachim şi Anei că au să o nască pe Sfânta Maică, de Dumnezeu Născătoare.
Tot el i-a binevestit Sfântului Cuvios Zaharia, stând de-a dreapta altarului tămâierii, în Templul de la Ierusalim, că soţia sa, Elisabeta,îl va naşte la bătrâneţe pe Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.
Gavriil a hrănit-o pe Pururea Fecioara Maria 12 ani înăuntru în Sfintele Sfintelor cu hrana cerească.
El a binevestit Născătoarei de Dumnezeu că-L va naşte de la Duhul Sfânt pe Fiul lui Dumnezeu.
Mulţi dintre Sfinţii părinţi spun că Gavriil este cel care a răsturnat piatra de la intrarea în mormântul lui Iisus, la Înviere.
În reprezentările iconografice, Sfântul Arhanghel este înfăţişat ca un înger feminin, ţinând în mână un crin, simbol al purităţii şi adevărului.
Uneori, acesta tine în mână o călimară şi o pană, simboluri ale rolului său de mesager divin, iar alteori, o cupă aurie care aminteşte de marele Sfânt Graal.
În viziunea populară, cei doi Sfinţi Arhangheli asista şi la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, îndepărtează păcatele adunate de patimile omeneşti fireşti şi purifica, prin post, conştiinţele.
Simboluri ale luptei pentru dreptate, împotriva răului şi necistei, Sfinţii Mihail şi Gavriil, conducătorii oştilor cereşti, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane.
Bucurându-se de o mare cinstire, numeroase biserici parohiale şi manăstireşti de la noi din ţară îi au ca drept ocrotitori.
De sfânta sărbătoare, tuturor celor ce poartă cu evlavie numele Sfinţilor Mihail şi Gavriil le urăm “La mulţi ani !””

Leon Armeanca

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Eugen Pîrvulescu: Unii competitori au jucat cu PSD. I-aş aminti pe Coliu, Niţulescu, Sami Calotă şi chiar Iordan

Preşedintele PNL Teleorman aruncă bomba. Câţiva dintre competitori, ideologic situaţi pe dreapta, au avut înţelegeri cu PSD, susţinându-l pe...

Teleormănenii pot cumpăra din nou „vechimea în muncă”. Contribuția poate fi achitată pentru cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului

Începând cu data de 28.09.2020 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 163/24.09.2020 privind cumpărarea de vechime pentru perioade de cel mult 6...

Crește numărul teleormănenilor infectați cu CORONAVIRUS. 51 de persoane depistate POZITIV, într-o singură zi

Până astăzi, 29 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 125.414 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19) iar 100.636 de...

PNL Teleorman acuză fraude la votul de duminică. Liberalii vor cere în instanță renumărarea voturilor pentru președintele CJ

PNL Teleorman a obținut un rezultat ISTORIC la alegerile locale de duminică. Aceasta este concluzia la care au ajuns liberalii din județ, după închiderea...

ANM a prelungit avertizarea cod galben de instabilitate atmosferică în Teleorman

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizare de cod galben pentru judeţul Teleorman. Fenomenele vizate sunt: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ. Începând de...

Articole similare