19.6 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Ziua Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

 În dată de 30 noiembrie, calendarul Bisericii Ortodoxe Române consemnează pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat la misiunea apostoliei, Ocrotitorul României.

Apostolul Andrei era originar din Betsaida Galileii, orăşel de pe malul lacului Ghenizaret, fiind fiul lui lui Iona şi frate cu Sfântul Petru, îndeletnicindu-se cu pescuitul.

Înainte de a fi Apostol al Domnului Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

La o vreme, după Botezul lui Iisus în Iordan, auzindu-l pe dascălul sau Ioan Botezătorul zicând, în timp ce arătă cu degetul către Iisus, “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii “, Andrei l-a lăsat pe Ioan şi L-a urmat pe Mântuitorul lumii.

Spunând şi fratelui său Petru “ Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos “, în cele din urmă, l-a atras şi pe Sfântul Petru spre dragostea lui Iisus Hristos. De aceea, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul  “ cel întâi chemat “ al Domnului.

Din zilele acelea, ca şi ceilalţi Apostoli, Andrei a urmat calea Mântuitorului însoţindu-L pe drumurile Ţării Sfinte şi adăpându-se din izvorul nesecat al descoperirilor dumnezeieşti pe care El le aducea.

Fiind martor la faptele minunate săvârşite de Domnul, s-a împărtăşit din cuvântul dumnezeiesc dătător de viaţă, al credinţei celei noi întemeiate de Hristos şi, mai presus de toate, văzând Patimile Domnului Iisus, a plâns Moartea Lui şi s-a întărit în credinţă, în ziua Învierii.

Potrivit Tradiţiei Bisericii, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime (Pogorârea Sfântului Duh), Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru a răspândi învăţăturile Mântuitorului.

Sfântul Andrei a trebuit să meargă în Bitinia şi Bizantia, Tracia şi Macedonia, în ţinuturile din jurul Marii Negre până la Dunăre şi în Sciţia Mică (Dobrogea noastră de azi ), ajungând până în Crimeea .

El a fost primul propovăduitor al creştinismului pe pământul ţării noastre, fiind numit şi “Apostolul românilor“.

Cele două mii de ani de istorie creştină a poporului roman se pot vedea şi astăzi în numele locurilor păstrate de tradiţie pe teritoriul Dobrogei: “Peştera Sfântului Andrei“, existentă şi acum în hotarul localităţii Ioan Corvin, “Pârâiaşul Sfântului Andrei“, dar şi în superstiţii legate de noaptea Apostolului.

Activitatea sa misionară a fost deosebit de grea, dar nimic nu l-a întors de pe drumul pe care pornise, biruind astfel cu ajutorul lui Hristos multe împotriviri şi nevoi.

Atrăgând o mulţime de oameni la dreapta credinţă, de la idolii din Grecia , urmărit de păgânul Egheat, fratele proconsulului grec, este ucis la Patras, lângă Corint, la 30 noiembrie 87, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de “X”, căreia i s-a spus “Crucea Sfântului Andrei“.

Moaştele Apostolului Andrei au fost mutate, prin anii 356-357, din Patras la Constantinopol, cu prilejul sfinţirii Bisericii “Sfinţii Apostoli”.

După Cruciadă a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât că moaştele Sfântului să fie duse în Italia şi aşezate în Catedrala din Amalfi.

În aprilie 1462, în timpul Papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei a fost aşezat într-o biserică din Roma.

Pe 30 noiembrie 1976, Papa Paul al VI-lea a dăruit, în semn de frăţietate creştină, capul Sfântului Apostol Bisericii greceşti din oraşul Patras, al cărei hram este “Sfântul Andrei”.

Părticele din moaştele Sfântului Andrei se găsesc în mai multe biserici din lume.

La noi în ţară, moaşte ale Sfântului se găsesc la Biserică “Adormirea Maicii Domnului “ din Târgu Neamţ, Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Biserica “Sfântul Apostol Andrei” din Oradea, precum şi în Mănăstirile Hurezi, Secu şi Neamţ.

În semn de înaltă cinstire, în anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române a hotărât că sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în anul 1997, Sfântul Apostol a fost proclamat “Ocrotitorul României“.

Declarată sărbătoare bisericească naţională, ziua de 30 noiembrie  a devenit, din anul 2011, zi liberă nelucrătoare.

La mulţi ani celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei !

LEON ARMEANCA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare