28.3 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, septembrie 26, 2020

Ziua Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Articole noi

Județul Teleorman, sub COD PORTOCALIU! Meteorologii anunță grindină, descărcări electrice, averse și vijelii

Administrația Națională de Metorologie a emis o nouă AVERTIZARE, COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru majoritatea județelor...

PSD Teleorman, la final de campanie electorală. Adrian Gâdea: “Suntem singurul partid care a demonstrat ceea ce înseamnă responsabilitate”

Într-o coferință de presă desfășurată la sediul PSD, Adrian Gâdea, candidatul social democraților la funcția de președinte al Consiliul...

Samuel Calotă, candidatul ALDE pentru președinția CJ: „Avem candidați serioși, oameni credincioși care nu vor pârjoli bugetul localității sau al județului”

Într-un mesaj postat pe o pagină de socializare, cu numai două zile înaintea alegerilor locale, Samuel Calotă, candidatul ALDE...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

 În dată de 30 noiembrie, calendarul Bisericii Ortodoxe Române consemnează pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat la misiunea apostoliei, Ocrotitorul României.

Apostolul Andrei era originar din Betsaida Galileii, orăşel de pe malul lacului Ghenizaret, fiind fiul lui lui Iona şi frate cu Sfântul Petru, îndeletnicindu-se cu pescuitul.

Înainte de a fi Apostol al Domnului Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

La o vreme, după Botezul lui Iisus în Iordan, auzindu-l pe dascălul sau Ioan Botezătorul zicând, în timp ce arătă cu degetul către Iisus, “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii “, Andrei l-a lăsat pe Ioan şi L-a urmat pe Mântuitorul lumii.

Spunând şi fratelui său Petru “ Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos “, în cele din urmă, l-a atras şi pe Sfântul Petru spre dragostea lui Iisus Hristos. De aceea, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul  “ cel întâi chemat “ al Domnului.

Din zilele acelea, ca şi ceilalţi Apostoli, Andrei a urmat calea Mântuitorului însoţindu-L pe drumurile Ţării Sfinte şi adăpându-se din izvorul nesecat al descoperirilor dumnezeieşti pe care El le aducea.

Fiind martor la faptele minunate săvârşite de Domnul, s-a împărtăşit din cuvântul dumnezeiesc dătător de viaţă, al credinţei celei noi întemeiate de Hristos şi, mai presus de toate, văzând Patimile Domnului Iisus, a plâns Moartea Lui şi s-a întărit în credinţă, în ziua Învierii.

Potrivit Tradiţiei Bisericii, după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime (Pogorârea Sfântului Duh), Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru a răspândi învăţăturile Mântuitorului.

Sfântul Andrei a trebuit să meargă în Bitinia şi Bizantia, Tracia şi Macedonia, în ţinuturile din jurul Marii Negre până la Dunăre şi în Sciţia Mică (Dobrogea noastră de azi ), ajungând până în Crimeea .

El a fost primul propovăduitor al creştinismului pe pământul ţării noastre, fiind numit şi “Apostolul românilor“.

Cele două mii de ani de istorie creştină a poporului roman se pot vedea şi astăzi în numele locurilor păstrate de tradiţie pe teritoriul Dobrogei: “Peştera Sfântului Andrei“, existentă şi acum în hotarul localităţii Ioan Corvin, “Pârâiaşul Sfântului Andrei“, dar şi în superstiţii legate de noaptea Apostolului.

Activitatea sa misionară a fost deosebit de grea, dar nimic nu l-a întors de pe drumul pe care pornise, biruind astfel cu ajutorul lui Hristos multe împotriviri şi nevoi.

Atrăgând o mulţime de oameni la dreapta credinţă, de la idolii din Grecia , urmărit de păgânul Egheat, fratele proconsulului grec, este ucis la Patras, lângă Corint, la 30 noiembrie 87, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de “X”, căreia i s-a spus “Crucea Sfântului Andrei“.

Moaştele Apostolului Andrei au fost mutate, prin anii 356-357, din Patras la Constantinopol, cu prilejul sfinţirii Bisericii “Sfinţii Apostoli”.

După Cruciadă a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât că moaştele Sfântului să fie duse în Italia şi aşezate în Catedrala din Amalfi.

În aprilie 1462, în timpul Papei Pius al II-lea, capul Sfântului Andrei a fost aşezat într-o biserică din Roma.

Pe 30 noiembrie 1976, Papa Paul al VI-lea a dăruit, în semn de frăţietate creştină, capul Sfântului Apostol Bisericii greceşti din oraşul Patras, al cărei hram este “Sfântul Andrei”.

Părticele din moaştele Sfântului Andrei se găsesc în mai multe biserici din lume.

La noi în ţară, moaşte ale Sfântului se găsesc la Biserică “Adormirea Maicii Domnului “ din Târgu Neamţ, Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Biserica “Sfântul Apostol Andrei” din Oradea, precum şi în Mănăstirile Hurezi, Secu şi Neamţ.

În semn de înaltă cinstire, în anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe Române a hotărât că sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în anul 1997, Sfântul Apostol a fost proclamat “Ocrotitorul României“.

Declarată sărbătoare bisericească naţională, ziua de 30 noiembrie  a devenit, din anul 2011, zi liberă nelucrătoare.

La mulţi ani celor ce poartă numele Sfântului Apostol Andrei !

LEON ARMEANCA

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Județul Teleorman, sub COD PORTOCALIU! Meteorologii anunță grindină, descărcări electrice, averse și vijelii

Administrația Națională de Metorologie a emis o nouă AVERTIZARE, COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru majoritatea județelor...

PSD Teleorman, la final de campanie electorală. Adrian Gâdea: “Suntem singurul partid care a demonstrat ceea ce înseamnă responsabilitate”

Într-o coferință de presă desfășurată la sediul PSD, Adrian Gâdea, candidatul social democraților la funcția de președinte al Consiliul Județean Teleorman a afirmat că...

Samuel Calotă, candidatul ALDE pentru președinția CJ: „Avem candidați serioși, oameni credincioși care nu vor pârjoli bugetul localității sau al județului”

Într-un mesaj postat pe o pagină de socializare, cu numai două zile înaintea alegerilor locale, Samuel Calotă, candidatul ALDE pentru președinția CJ Teleorman, îi...

Cod galben de instabilitate atmosferică în Teleorman

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben pentru judeţul Teleorman, valabilă începând de astăzi, ora 23.00, până duminică, ora 6.00. Fenomene...

Un bărbat din Buzescu a fost reținut după ce a lovit o vânzătoare. Femeia nu vrut să-i dea băutură pe motiv că nu avea...

Polițiștii din cadrul Secției nr. 2 Poliție Rurală Nanov au reținut un bărbat în vârstă de 28 de ani din comuna Buzescu, cercetat sub...

Articole similare