11.9 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Silvicultorii teleormăneni şi-au propus lucrări de regenerare a pădurilor pe 172 de hectare

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

“Luna plantării arborilor” constituie unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor. Acest mesaj transmis mass-mediei din Teleorman de Direcţia Silvică Judeţeană este adus în atenţia generală în fiecare primăvară, dar cred că, dincolo de bunele intenţii, va trebui o acţiune concertată a întregii societăţi pentru protejarea aurului verde. Din păcate, suprafeţele împădurite an de an în perioada post-decembristă sunt mult prea mici în raport cu retrocedările abuzive la nivelul ţării, semnalate de Curtea de Conturi, de presă, DNA etc. De aceea, niciun efort nu este prea mic, în contextul larg al promovării unui parteneriat cu natura pentru asigurarea dezvoltării durabile. Poate că în acest an în “Luna Pădurii” faptele vor confirma că fondul forestier nu aparţine doar silvicultorilor…
Deocamdată, vom consemna că  silvicultorii din Teleorman şi-au propus să efectueze pe parcursul anului 2016 lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafaţă totală de peste 170 de hectare, din care 56% reprezintă pe cele naturale, iar 44% regenerările artificiale. Programul a fost fundamentat pe nevoile regenerării tuturor suprafeţelor de pe care s-a recoltat masă lemnoasă şi împădurilor unor terenuri fără vegetaţie forestieră. În această primăvară se vor face lucrări de împăduriri integrale pe 20 de hectare din zone ale ocoalelor silvice de la Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele, diferenţa de 55 de hectare urmând a fi materializată la toamnă.
De asemenea, silvicultorii din Teleorman vor continua pe parcursul anului lucrări de completări şi refaceri pe suprafaţa de 61 de hectare, principala cauză fiind seceta din anii anteriori.
Puieţii forestieri necesari împăduririlor vor fi asiguraţi în cea mai mare parte din producţia proprie. Pentru că Direcţia Silvică dispune de şase pepiniere cu o suprafaţă totală de 47 de hectare, pe care se obţin anual circa 1,5-2 milioane de puieţi. Este o gamă diversificată de specii, cum  ar fi  stejarul, plopul, salcia,  salcâmul, frasinul, teiul, paltinul etc.
Direcţia Silvică Teleorman are un disponibil de aproape 630.000 de puieţi, pe care îl pune la dispoziţia celor interesaţi de lucrările de împădurire, inclusiv de înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie, subiect dezbătut foarte mult şi prea puţin pus în practică. De asemenea, la cerere se pot asigura contracost puieţi cu valoare decorativă şi ornamentală.

ŞTEFAN STAN

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

DANIEL BĂCANU-Primar Lisa. Cu o echipă de oameni bine instruiţi, comuna Lisa are viitorul asigurat

Daniel Băcanu, candidatul PNL pentru primăria Lisa, este unul dintre cei mai apreciaţi primari din judeţul Teleorman. Serios, onest...

Articole similare