16.4 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Saelele, micuţa perlă a Teleormanului

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De mic am fost fascinat de dealurile acelea pitice, moviliţe din lut galben, transformate în râpă, în urma săpăturilor sătenilor în a-şi procura material pentru construcţii. La mine, la ţară, le ziceam ruscă. Le-am întâlnit, apoi, în toată splendoarea lor, în Dobrogea, regiunea care mi-a rămas pentru totdeauna în suflet.
După Revoluţie, am avut posibilitatea, ca de altfel foarte mulţi dintre noi, să vizitez mai multe ţări. Austria şi-a făcut un loc aparte în inima mea. Acolo, şi copacii pădurilor cresc drepţi iar verdele prezent la tot pasul, pâraiele repezi şi limpezi precum cristalinul, străzile şi clădirile cu geometriile lor perfecte îţi inspiră sete de viaţă.
N-o să vă vină să credeţi, dar există în Teleorman o localitate, Saelele, cu aproximativ 2400 de suflete, care, prin aşezarea geografică, forma de relief, străzile, clădirile şi utilităţile exsitente aici îţi aduc aminte de dealurile Dobrogei şi de ceva din parfumul Austriei…

Un primar şi profesor perfect!

Gabriel Cârjan, primarul comunei teleormănene Saelele, deţine două licenţe, una obţinută în cadrul Politehnicii Bucureşti, ca inginer, iar cealaltă, ca profesor, absolvent al Facultăţii de Matematică – Universitatea din Bucureşti. Domnia sa a reprezentat SUCCESUL modernizării localităţii. În treisprezece ani, dintr-un coclau părăginit, a reuşit să reconstruiască absolut totul. De la apă curentă, canalizare, asfalt pe toate străzile, renovarea clădirilor instituţionale şi construirea altora, până la împădurirea dealurilor pe o suprafaţă de şaizeci de hectare. Saelele este un sătuc splendid, mirific! Ţi-ai dori să locuieşti acolo!
Trebuie să recunosc că nu întâlneşti la tot pas un OM de calibrul intelectual şi moral ca cel al primarului Gabriel Cârjan. M-am tot gândit cum să-i creionez portretul psihologic, astfel încât, în cuvinte puţine, să-i cuprind toate trăsăturile de caracter. Am ales, însă, un comentariu al unui prieten virtual (Sergiu Balea Simioana) de pe facebook. Este descrierea perfectă: „Cine cunoaşte are, pentru că stăpâneşte! Pentru că este smerit! Pentru că îşi iubeşte aproapele! Pentru că nu invidiază! Pentru că dăruieşte! Există oameni care rămân pentru neam şi pentru umanitate, în eternitate.”

Doar câteva realizări încântătoare

Anul trecut s-a dat în folosinţă un azil pentru bătrâni. L-am vizitat. Condiţii de hotel şi hrană de restaurant. Ba, mai mult, livadă, seră,  grădină de legume şi păsări pentru ouă proaspete.  O parte din produse vor fi conservate pentru iarnă. Capacitatea este de 24 de locuri, până acum au fost ocupate jumătate.
Foarte curând, posibil din toamnă, toţi elevii vor beneficia de o masă gratuită la prânz şi de coordonarea temelor pentru acasă din partea profesorilor. Un amănunt important, aproape toate cadrele didactice provin din localitate.
În câteva luni de zile, mai precis în decembrie, se va concretiza şi proiectul înfiinţării unei staţii de pompieri şi SMURD. Deja au început amenajările şi construcţia unei clădirii, pe lângă cea existentă.
Deşi o localitate mică, echipa de fotbal AFC Voinţa Saelele a câştigat barajul şi din sezonul următor joacă în divizia C! Baza sportivă este una modernă, construită în regie proprie.
Sunt multe de scris despre Saelele şi despre primarul Gabriel Cârjan. Lucruri minunate despre viaţa lui de familie, despre sacrificiul pe care îl face şi ca primar, dar şi ca profesor. Îi respect dorinţa de a nu dezvălui.

Elisei Virgil

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare