13.6 C
Judeţul Teleorman
miercuri, mai 15, 2024

Precizări ale DSP Teleorman privind cazul de infecţie cu virusul WEST-NILE înregistrat în judeţul Teleorman

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Având în vedere confirmarea unui caz de infecţie cu virusul WEST-NILE la un pacient din judeţul Teleorman, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman transmite următoarele precizări.
Este vorba de un pacient de sex masculin, în vârstă de 58 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat în localitatea Liţa.
Cazul a fost declarat iniţial suspect, în data de 30 iulie 2018, la DSP TR. de către Spitalul Clinic „ V.Babes”-Bucureşti, acolo unde pacientul a fost internat, cu diagnosticul de Meningită în observaţie. Manifestările/simptomele clinice la internare au fost următoarele : febră, cefalee, redoare de ceafă, delir, agitaţie psiho-motorie-forma clinica de boala fiind medie. În ceea ce priveşte antecedentele personale patologice ale pacientului – acesta prezintă boli asociate : diabet zaharat tip II şi alcoolism cronic.
În timpul internării, pacientului i s-au recoltat probe de sânge şi LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul Naţional Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. În data de 6 august 2018 DSP Teleorman a primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul Naţional Cantacuzino.
În data de 6 august 2018 pacientul a fost externat, cu stare generală ameliorată.

MĂSURILE LUATE DE către DSP Teleorman

Precizam faptul că, aşa cum procedează în fiecare an, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a avertizat din timp, cu mult înainte de apariţia acestui caz, AAPL-primariile (toate) din judeţ de pericolul pe care îl reprezintă populaţiile de ţânţari în perioada sezonului estival (din luna mai până în luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art.82.

  1. Prima adresă DSP TR. nr. 3196/2 mai 2018, a fost transmisă pentru informare/avertizare împreună cu recomandările de revizuire a PLANULUI anual de combatere a ţânţarilor şi de a efectua în mod practic acţiuni de DEZINSECŢIE împotriva vectorului-tantar care transmite boala West-Nile.
  2. A 2-a adresa DSP TR. nr. 5401/26 iulie 2018, a fost transmisă cu precizarea în mod explicit a contextului la nivel european şi naţional, din nou s-a recomandat revizuirea PLANULUI anual de combatere a ţânţarilor şi s-au detaliat inclusiv recomandări pentru populaţie.
  3. Pentru cazul confirmat din localitatea LIŢA, rapid, imediat în ziua confirmării cu buletin de analize, DSP TR. a transmis cea de-a 3 adresa nr. 5643/6 august 2018, către Primăria Liţa, în care autorităţile locale au fost informate despre existenţa cazului confirmat. DSP TR. a solicitat o informare privind măsurile luate la nivel local, precum şi copia PLANULUI anual pentru procedurile DDD – dezinfecţie/dezinsecţie/deratizare.

Termenul a fost dat de 8 august 2018. NU am primit nimic până în acest moment de la Primăria Liţa.

În conformitate cu:

  1. Ordinul M.S. nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018,
  2. Metodologia INSP Bucureşti privind SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL AL INFECŢIEI CU VIRUSUL WEST-NILE (VWN) PERIOADĂ MAI – OCTOMBRIE 2018,
  3. Ordinul M.S. nr. 1483/2011 privind aprobarea Planului de acţiune pentru asigurarea securităţii transfuzionale faţă de riscul de transmitere posttransfuzionala a infecţiei cu virusul West Nile la om, cu modificările şi completările ulterioare,

Prin adresa DSP TR. nr. 5643/ 6 august 2018, au fost informate următoarele instituţii:

CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINĂ TELEORMAN

Conform Directivei 2004/33/EC privind securitate sângelui şi produselor din sânge donate, se impune restricţia de la donare timp de 28 de zile, în zona în care apar cazuri umane de infecţie West Nile.

Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Teleorman

Pentru a transmite la DSP informaţii referitoare la detectarea infecţiei acute la animal în zona respectivă (decese la păsări, decese la căi de cauză VWN, cazuri de encefalomielita acută WN la cal, detectarea atc IgM antiWN la cai etc.) în vederea intensificării supravegherii la om / implementării măsurilor de supraveghere activă la om şi de combatere a populaţiei de ţânţari.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare