13.6 C
Judeţul Teleorman
miercuri, mai 15, 2024

PE URMELE MOROMEŢILOR…

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În sala mare a Prefecturii judeţului Teleorman din Alexandria a avut loc vernisarea expoziţiei de pictură intitulată sugestiv ,,Pe urmele Morometilor”, ai cărei autori sunt artiştii plastici, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, Bucureşti, Adonis Ghiţulescu şi George Costea, cu origini teleormănene de la Siliştea-Gumeşti, satul lui Moromete, cel de inspiraţie al marelui scriitor, Marin Preda. De fapt, tiltul este dat în mod sugestiv, tocmai pentru a reliefa aceste origini ,,moromeţiene”.  ,,Trăitori de pe aceste meleaguri, noi, toţi, suntem moromeţi!”, după cum spunea doamna Popa Ileana, director al Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale din Teleorman, instituţie care a şi înlesnit acest act de cultură.

O prezentare plină de metafore a fost făcută de domnul Florea Burtan care spunea că ,,Veşnicia s-a născut la sat şi pentru că, indiferent de vremuri, ţăranii au ştiut să-şi păstreze identitatea, iar măreţia soarelui şi a zăpezilor a dat roade mai bogate pământului.” De asemenea, arată că cei doi artişti plastici, prin lucrările lor, păstreză spiritul moromeţian prin sensibilitate şi forţă creatoare.  Vorbe, formule şi imagini plastice care caracterizează satul moromeţian sunt evidenţiate cu măiestrie artistică. Dacă fizic vorbind, entitatea-sat va dispărea, vor rămâne aceste dovezi, cultura nu va muri. Fiecare tablou are câte o poveste. Reprezintă locuinţe din Siliştea-Gumeşti, munca la câmp, anumite momente ale unei zile, la ţară. Cu un inepuizabil talent de a întocmi la miez de iarnă, lucrări pentru vară.

Impresionantă este natura moartă reprezentând flori a artistului Adonis Ghiţulescu, mai ales că dumnealui lucrează în domeniul bancar de mai bine de 20 de ani. Şi-a descoperit pasiunea în urmă cu câţiva ani şi, în mod autodidact, a reuşit să cunoască şi să împrietenească toate culorile-pigment, ca un adevărat profesionist. Tuşele de culoare frumos aşternute au înveselit atmosfera, armonizând în mod complementar viaţa satului.

La eveniment au fost prezente şi autorităţile locale, dar şi cele ale satului moromeţian, care au transmis mesaje potrivite evenimentului, dar şi cu mesajul direct, adresat tuturor celor prezenţi ,,Salvaţi cultura! Salvaţi Siliştea-Gumeşti!”.

Dat fiind că în aceste zile sărbătorim Drăgaica şi ziua internaţională a iei româneşti, o expoziţie impresionantă de costume populare tradiţionale, din mai multe zone geografice ale ţării,  a fost organizată de instituţia-gazdă. Ele au re-creat şi mai bine imaginea satului cu originile lui sănătoase, cel de acum, dar şi cel străvechi, cel care ne defineşte, iar noi trebuie să-l cinstim, să-i ducem tradiţiile mai departe!

Şi, după cum spunea Mircea Eliade,

,,Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar deveni un rai.”

Un mic rai îşi aşteaptă vizitatorii până la sfârşitul acestei luni!

Prof. Ed. Plastică,
Purcărea Cristiana-Mihaela

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare