11 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Localităţile Botoroaga şi Viişoara s-au alăturat programului de colectare alternativă a deşeurilor

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Selectarea la sursă a deşeurilor municipale, ca mijloc de reducere a cantităţilor de deşeuri care se depozitează şi totodată de reintroducere în circuitul economic a deşeurilor care pot fi reciclate sau transformate în materii prime, se face simţită din ce în ce mai mult în localităţile judeţului Teleorman.
Primarii comunelor Botoroaga şi Viişoara s-au conformat legislaţiei în vigoare, alăturându-se celor cinci oraşe: Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle şi localităţilor Călineşti, Nenciuleşti şi Măgura, introducând pe lângă cele două fracţii de deşeuri reziduale şi deşeuri selectabile şi fracţia de deşeuri biodegradabile.
Este de la sine înţeles că primarii sunt persoanele care, pe lângă faptul că trebuie să implementeze legile care guvernează managementul deşeurilor, pot influenţa atitudinea concetăţenilor lor prin iniţiative locale.
Selectarea la sursă are o infleunţă pozitivă asupra mediului înconjurător şi a bugetului unităţilor administrativ teritoriale.
Cu spijinul aparatului tehnic al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deşeurilor Teleorman s-au desfăşurat campanii de conştientizare şi informare a populaţiei, privind selectarea la sursă pe cele trei fracţii: deşeuri reziduale, deşeuri reciclabile şi deşeuri biodegradabile. Campaniile s-au desfăşurat în perioada 1 iunie-2 iulie şi au fost primite cu interes de locuitorii comunelor. Practic, prin aceste campanii, cetăţenii au fost instruiţi cu privire la conţinutul fiecărei fracţii de deşeuri colectată în recipiente separate. Totodată au fost înmânate grafice de colectare pe cele trei fracţii cu precizarea zilelor de colectare a fiecăreia.
Prin OUG 74/2018 care modifică legile 211/2011 şi 249/2015, precum şi OUG 196/2005 s-a instituit pentru perioada 2019-2022 ţinte de deviere de la depozitare a deşeurilor deosebit de mobilizatoare.
În acest context iniţiativa celor doi primari, precum şi a celor cincizeci şi şase de autorităţi publice locale, de a implementa instrumentul economic ʺplateşte pentru cât arunciʺ se înscrie în prevederile legale având drept scop asigurarea unei dezvoltări durabile a localităţilor şi a unui mediu de viaţă cât mai sănătos pentru generaţiile viitoare.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Rezultate foarte bune pentru Sportivii Secţiei de Karate la Cupa României de Karate SKDUN 2024

În perioada 11-12.05.2024 sportivii Secţiei de Karate din cadrul CSM ALEXANDRIA, aflaţi sub pregătirea lui Sensei Caracaleanu Sorin Gabriel...

Articole similare