10.6 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

La Orbeasca, Ziua Comunei, o frumoasă şi plăcută tradiţie locală

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.


De ziua Adormirii Maicii Domnului sau a Sfintei Maria Mare, sărbătorită pe 15 august, în miez de Gustar, în localitatea Orbeasca, în fiecare an, din moşi-strămoşi, se organizează tradiţionalul bâlci de Sfânta Marie, recunoscut ca cel mai mare bâlci din mediul rural de la noi din Teleorman.

De câţiva ani încoace, pe lângă bâlciul anual, Primăria şi Consiliul Local organizează şi Ziua Comunei Orbeasca, un fericit prilej pentru săteni de a petrece împreună şi a uita de grijile zilei de mâine.

Aflată la cea de-a XV-a ediţie, Ziua Comunei a devenit o frumoasă şi plăcută tradiţie locală, intrată deja în istoria socio-culturală a comunităţii locale.

Pentru întâmpinarea şi sărbătorirea cum se cuvine a acestui însemnat eveniment, prin grija conducerii administraţiei publice locale, în frunte cu primarul Gheorghe Budică, viceprimarul Romulus Tudorică, secretarul primăriei Ionel Marius Haită, cu sprijinul unor sponsori generoşi, au pregătit din timp un spectacol extraordinar de muzică populară şi de petrecere, precum şi de muzică uşoară.

Întreaga manifestare s-a desfăşurat, ca şi în anii precedenţi, în incinta târgului săptămânal, denumit „Târgul gospodarului”, în aer liber, pe o scenă special amenajată şi frumos împodobită pentru această zi festivă, locaţia fiind între satele surori,Orbeasca de Sus şi Orbeasca de Jos.

Pe o vreme însorită, alături de fiii satului, în târg, s-au adunat sute de oameni, de toate vârstele, din zonele învecinate, dornici de distracţie şi relaxare, pentru câteva ore.

Dacă a fost mare bâlci, multe societăţi comerciale, prezente aici, au expus la vânzare tot felul de produse alimentare proaspete, diverse obiecte de uz caznic şi gospodăresc, îmbrăcăminte şi încălţăminte etc., pentru toate buzunarele cumpărătorilor.

Mult căutate au fost terasele amenajate de unele societăţi, unde mulţi petrecăreţi, după preferinţe, au servit, la grătar,mici, cârnăciori, pastramă, carne de porc sau de pui, ca şi peste hamsie, alături de nelipsita bere la halbă sau la sticlă, mult preferată acum, ori băuturi răcoritoare, toate la preţuri moderate.

Momente de bucurie şi multă veselie, pentru copii şi tineret, a oferit parcul de distracţii, unde au fost montate tiribombe, carusele cu căluşei, maşinuţe electrice, trenuleţe, tobogane gonflabile, trambuline, bănci rotative, alte echipamente de agrement.

În după-amiaza zilei, la deschiderea acestei ample activităţi culturale, edilul comunei, Gheorghe Budică a transmis în faţa mulţimii adunate câteva cuvinte de suflet despre evenimentul celebrat şi despre marea sărbătoare creştină, mulţumindu-le pentru prezenţa masivă şi adresându-le tradiţionalul „La mulţi ani!”

Act de prezenţă la această minunată reuniune a făcut şi domnul Ionuţ Adrian Gâdea (Secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice), însoţit de domnul Dănuţ Cristescu (Preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman) şi domnul Valentin Boboc (Deputat PSD de Teleorman).

Invitaţi să ia cuvântul, în aplauzele asistenţei, au rostit, pe rând, scurte mesaje de sărbătoare, asigurându-i pe orbeşteni că vor fi alături de ei pentru a realiza împreună toate proiectele şi programele asumate pentru dezvoltarea continuă a localităţii în care trăiesc şi muncesc.

Cum era şi firesc, reprezentanţii administraţiei publice locale au oferit publicului spectator un bogat program artistic pe cinste, pentru toate vârstele şi gusturile oamenilor.

Startul distracţiei l-au dat elevii Şcolilor Gimnaziale din Drăcşănei, Băbăiţa şi Orbeasca, care, cu mult talent şi dăruire, au venit pe scenă cu cântece şi dansuri populare, de la noi din Teleorman, coordonaţi de doi recunoscuţi animatori culturali, Liliana Berbecaru şi Andrei Hamza.

Spectacolul artistic intitulat „Hai la Orbeasca la târg!”, prezentat de către tânăra artistă Crina Torop, a avut ca realizator pe maestrul Ion Ghiţulescu, sunetul şi luminile din timpul spectacolului fiind asigurate de Ionel Mandia.

Pe scena din mijlocul târgului săptămânal şi-au dat consursul nume îndrăgite ale muzicii populare şi uşoare, precum: Nicoleta Lătăreţu, Claudia Torop, Corina Dragomir, Ion Drăgan, Reli Sanda, Florin Lucian şi nu în ultimul rând Ion Ghiţulescu, un consacrat interpret al cântecului popular românesc.

Programul a fost întregit de artista Irina Loghin, socotită de români „regina cântecului popular”, cea care, prin melodiile şi vocea sa de excepţie, a încins la maxim atmosfera sărbătorii, reuşind astfel să smulgă de la spectatori îndelungi ropote de aplauze.

Alături de aceşti solişti vocali au jucat şi dansatorii profesionişti de la Ansamblul Folcloric „Emilia Bubulac” din Peştişani (jud.Gorj), conduşi de coregrafii Adriana şi Marian Stelea.

Ascultând muzică de bună calitate, mulţi tineri şi adulţi s-au prins şi s-au încins în tradiţionalele noastre hore şi sârbe româneşti, ca semn al bucuriei şi speranţei de mai bine.

Bucurându-se de un real succes şi desfăşurându-se până la miezul nopţii, sărbătoarea fiilor satului s-a încheiat în linişte şi voie bună, ordinea fiind asigurată ca întotdeauna de organele de poliţie locală şi judeţeană.

Leon Armeanca

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

DANIEL BĂCANU-Primar Lisa. Cu o echipă de oameni bine instruiţi, comuna Lisa are viitorul asigurat

Daniel Băcanu, candidatul PNL pentru primăria Lisa, este unul dintre cei mai apreciaţi primari din judeţul Teleorman. Serios, onest...

Articole similare