10.6 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

ITM Teleorman: Acțiune pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman derulează acțiunea de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional prin sesiuni de informare și acțiuni de control în trimestrele I-IV din anul 2022.
Obiectivele acestei acțiuni sunt: promovarea unui mediu de muncă sigur și sănătos prin combaterea riscurilor psihosociale evaluate la sursă și diminuarea acestora; stabilirea măsurilor care se impun pentru prevenirea producerii unor evenimente grave lucrătorilor din cauza riscurilor psihosociale existente la locul de muncă; conștientizarea și consultarea angajatorilor, cât și a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă pentru creșterea stării de bine la locul de muncă; încurajarea schimbului de informații și bune practici în aplicarea reglementărilor de securitate și sănătate în muncă.
Riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate și sănătate în muncă. Acestea au un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor, organizațiilor și economiilor naționale.
Acestea sunt generate de conceperea, organizarea și gestionarea precară a activității, la nivelul angajatorilor, precum și de un context social necorespunzător la locul de muncă și pot avea efecte negative pe plan psihologic, fizic sau social.
Printre condițiile de lucru care determină riscuri psihosociale se numără: volumul excesiv de muncă; cerințele contradictorii și lipsa de claritate privind rolul pe care îl are de îndeplinit lucrătorul; instruirea nu se face la timp sau nu este suficientă; lipsa de implicare în luarea deciziilor care afectează lucrătorul și lipsa de influență asupra modului de desfășurare a activității; schimbările organizatorice gestionate necorespunzător, nesiguranța locului de muncă; neefectuarea examenului medical la angajare, periodic sau reîntoarcerea la muncă; comunicarea ineficientă, lipsa de sprijin din partea conducerii sau a colegilor; hărțuirea psihologică și sexuală, violența din partea terților.
Un mediu psihosocial favorabil sporește performanțele și dezvoltarea personală, precum și bunăstarea psihică și fizică a lucrătorilor, prin urmare, acțiunea se va concentra pe 8 domenii de activitate care se consideră cu risc psihosocial crescut și va implica angajatorii și lucrătorii să identifice, să conștientizeze, și să găsească soluții pentru reducerea riscurilor psihosociale alături de medicul de medicina muncii, în vederea prevenirii timpurii a unor dezechilibre psihosociale care ar putea provoca îmbolnăviri, și decese la locul de muncă. Acțiunea de control se va desfășura la angajatori din sectorul public și privat care desfăşoară activități în următoarele domenii de activitate: industria alimentară, industria textilă, producția de piese și accesorii pentru autovehicule, comerț, administrație publică, învățământ, sănătate, activități de protecție și gardă.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

DANIEL BĂCANU-Primar Lisa. Cu o echipă de oameni bine instruiţi, comuna Lisa are viitorul asigurat

Daniel Băcanu, candidatul PNL pentru primăria Lisa, este unul dintre cei mai apreciaţi primari din judeţul Teleorman. Serios, onest...

Articole similare