Ajunsă la ediţia a IV-a, tabăra internaţională de pictură în aer liber de la Nenciuleşti şi-a deschis larg porţile, după ce ediţia a III-a s-a desfăşurat în condiţiile impuse de pandemia de Covid-19. Anul trecut, în vara 2020, pictorii români şi cei internaţionali au trimis lucrările originale în România, iar acestea au fost expuse în foaierul Centrului Judeţean de Cultură, Teleorman, curator, domnul Tudor Şerbănescu, spre a fi marcată şi această ediţie şi pentru a bucura ochii şi sufletele celor care vibrează în faţa artei.
Şi pentru că vorbim de cei care vibrează în faţa artei, astăzi vă voi vorbi despre un om frumos, cu suflet care nu doar vibrează în faţa artei, ci şi o produce, prin toţi porii transmite emoţie şi îi molipseşte şi pe cei din jurul ei, doamna profesor de educaţie muzicală, Desculţu Angelica, fiică a satului Nenciuleşti, profesor titular la catedra de muzică la şcolile gimnaziale Nenciuleşti şi ,,Mihai Viteazul” din Alexandria.
Doamna profesor, fiică de pictor, a fost invitată la deschiderea taberei de creaţie, curator, domnul Tudor Şerbănescu, pictor, tot fiu al satului, şi a răspuns prin acorduri vibrate ale corului vocal instrumental ,,PRO MUSICA” pe care îl conduce. Vocile copiilor s-au armonizat în tonuri când calde, când vibrate, iar notele muzicale au dansat ritmic ieşind din instrumente diferite precum naiul, mandolina, chitara clasică, chitara electrică, vioara clasică, vioara electrică, saxofonul, clarinetul şi taragotul.
Angelica îmi este colegă de peste 20 de ani la şcolile din Alexandria, cunoscut fiind faptul că profesorii se mută periodic dintr-o şcoală în alta, dat fiind numărul tot mai mic de clase, iar catedrele se completează cu ore acolo unde ele apar la momentul potrivit. Aşa că am avut timp să cunosc acest om minunat, cu suflet bun şi cald care, de multe ori spune ,,M-am născut într-o epocă nepotrivită, oamenii nu mai au timp să asculte creaţiile mele…” Mai în glumă, mai în serios, îi ţineam isonul spunându-i că nu doar ea, ci şi noi, ceilalţi ca ea…Dar, realitatea este că ne naştem în locul potrivit, la momentul potrivit. Astfel că, evenimentele pe care doamna profesor le-a onorat de-a lungul timpului, dar şi festivalurile, concursurile de creaţie muzicală la care a participat cu elevii şcolilor mai sus menţionate, au adus bucurie şi lumină în viaţa celor participanţi, dar şi a comunităţilor noastre, premiile fiind un fel de încununarea succesului şi dovada că totul are sens şi în aceste vremuri greu încercate de omenire.
Voi menţiona doar câteva din roadele muncii acestui dascăl dedicat artei. Premii judeţene, I, II, III, la concurs ,,TE DEUM”, naţionale, toate premiile, la concursul ,,ART BRAŞOV” şi premiul I-SPECIAL , la concursul internaţional ,,TINERE TALENTE”, la Bucureşti, acordat elevului Motorga Mădălin Alexandru, muzică instrumental-vioară, care a şi susţinut un recital-regal în deschiderea evenimentului din comuna natală. Alături de fiii satului Nenciuleşti, doamna profesor ne-a oferit un spectacol care, într-adevăr, a recreat alte timpuri, demult apuse, dar care, cu ajutorul oamenilor care vibrează la artă şi cu dascălii lor, pot fi reînviate şi trăite cu emoţie şi lacrimi ale sufletului. Menirea dascălilor este de a scoate diamante din tinerele vlăstare, de a le şlefui până strălucesc aşa cum le e menirea şi a-i lumina la rându-le pe alţii. Povestea continuă…
Două dintre citatele preferate ale doamnei profesor :
,,Dacă n-am avea suflet, l-ar fi creat muzica!” Emil Cioran, ,,Lacrimi şi sfinţi”
,,Talentul este ieftin, să te dedici lui costă scump, o să te coste viaţa…” Michelangelo Buonarotii , în cartea lui Irving Stone ,,Agonie şi extaz”
PROFESOR DE EDUCAŢIE PLASTICĂ,
PURCĂREA CRISTIANA-MIHAELA