16.4 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Distribuţie Oltenia asigură culoarul de siguranţă pentru securitatea ta şi pentru buna funcţionare a reţelelor electrice, conform noii legislaţii în vigoare

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În timpul condiţiilor meteo nefavorabile, lipsa amenajării culoarelor de siguranţă în apropierea reţelelor electrice aeriene, precum şi nerespectarea distanţelor prestabilite au un impact negativ asupra calităţii alimentării cu energie electrică, ducând la întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică, dar pot reprezenta şi pericol de electrocutare pentru consumatori.

Întreţinerea culoarului de siguranţă, respectiv de trecere a liniilor electrice aeriene prin zone cu vegetaţie bogată se realizează prin defrişări periodice, programate de către operatorul de distribuţie, bazate pe observaţiile personalului de intervenţie, conform drepturilor prevazute de Norma tehnică privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice aprobată prin Ordinul 239/2019, publicat în Monitorul Oficial 36/20.01.2020. Aceasta a intrat în vigoare începând cu data de 20.04.2020. Conform acestei norme este reglementată coexistenţa liniilor electrice aeriene cu vegetaţia din culoarul de trecere precum şi coexistenţa construcţiilor cu culoarele de trecere ale liniilor electrice aeriene.

Ce este culoarul de siguranţă?

Spaţiul de siguranţă precum şi zona de protecţie reprezintă suprafaţa terestră din jurul liniilor electrice, impuse în scopul asigurării funcţionării normale şi pentru evitarea punerii în pericol a persoanelor, bunurilor şi mediului.

Vulnerabilitatea reţelelor electrice aeriene faţă de vegetaţia crescută în interiorul culoarelor de siguranţă prevăzute de legislaţia în vigoare reprezintă o realitate recunoscută la nivel mondial.Un simplu contact al liniilor electrice aeriene cu vegetaţia crescută în interiorul zonei de siguranţă poate determina o întrerupere în furnizarea cu energie electrică, consumatorii rămânând astfel nealimentaţi până la eliberarea zonei de siguranţă.

Care este legislaţia care mă obligă să permit accesul pe proprietatea mea pentru acţiunile de defrişare realizate de Distribuţie Oltenia?

Începând cu data de 20.04.2020 a intrat în vigoare Norma tehnică privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice aprobata prin Ordinul 239/2019, publicat în Monitorul Oficial 36/20.01.2020.

Conform acestei norme este reglementată obligativitatea permiterii accesului pentru realizarea lucrărilor de defrişare, lucru reglementat şi sancţionat în consecinţă.

Care este primul pas prevăzut de lege?

Obţinerea avizului de amplasament.

Acesta se obţine din partea operatorului de distribuţie, pentru orice tip de construcţie şi/sau lucrare (inclusiv plantarea de arbori/pomi fructiferi), în zonele de protecţie şi de siguranţă ale instalaţiilor / capacităţilor energetice. Este de subliniat faptul că reprezintă o obligaţie prevazută în legea energiei şi a gazelor naturale 123/2012. Pentru construcţii, avizul de amplasament se va solicita prin certificatul de urbanism emis de autoritatea publică locală.

În conformitate cu art. 12, alineatul 12 din Legea 123/2012 – „Titularii de autorizaţii şi licenţe sunt în drept să efectueze lucrările de defrişare a vegetaţiei sau tăierile de modelare pentru crearea şi menţinerea distanţei de apropiere faţă de reţelele electrice cu personal specializat, respectând prevederile legale în vigoare.”

Este important de ştiut că:

  • înălţimea arborilor şi poziţia faţă de LEA ( liniile electrice aeriene ) trebuie să prevină apropierea periculoasă a coroanei sub acţiunea vântului, ploii şi/sau sub greutatea zăpezii;
  • trebuie menţinută distanţa de siguranţă, mai exact, 3 m din lateral, respectiv pe verticală distanţa de 1 m la joasă tensiune şi medie tensiune şi 4 m la 110 kV.

Atenţie – nu efectuaţi singuri operaţiunile de toaletare/decoronare a arborilor din apropierea reţelei electrice dacă distanţele faţă de conductoare sunt mici. Solicitaţi asistenţă din partea operatorului de distribuţie. Prezintă pericol de electrocutare acţiunile care implică doborârea arborilor pe/în apropierea conductoarelor reţelei electrice.

Vă reamintim faptul că:

Este important ca în apropierea instalaţiilor electrice să se respecte cu stricteţe indicaţiile semnalizărilor de securitate, montate în imediata apropiere a acestora.

Pe lângă respectarea indicaţiilor de securitate, operatorul Distributie Oltenia recomandă să:

  • Nu atingeţi conductoarele liniilor electrice, cu atât mai mult cele care sunt căzute la pământ;
  • Nu vă urcaţi pe stâlpii de susţinere ai reţelelor electrice;
  • Nu înlocuiţi siguranţele electrice în posturile de transformare, cutii de distribuţie, nişele şi firidele de la case şi blocuri de locuinţe;
  • Nu intraţi în posturile de transformare;
  • Evitaţi intervenţia neautorizată în instalaţiile aflate sub tensiune electrică;
  • Nu folosiţi instalaţii în scopul sustragerii de energie electrică.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare