17.6 C
Judeţul Teleorman
marți, septembrie 21, 2021

Declaraţie de presă – deputat PNL, Ică Florică Calotă: Să punem STOP abandonării terenurilor agricole!

Articole noi

În două localităţi din Teleorman, rata de infectare a depăşit 6 la mia de locuitori. 168 de persoane au fost testate în ultimele 24...

Conform ultimelor date publicate astăzi, 21 septembrie 2021, de către Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, rata de infectare în...

În luna iulie 2021, rata şomajului înregistrat în judeţul Teleorman a fost de 6.3 %

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman, în luna iulie 2021, rata şomajului în judeţul a fost...

Un tânăr din Orbeasca, acuzat că ar fi furat prin violenţă o sumă de bani dintr-un cazinou, arestat preventiv

Doi bărbaţi, bănuiţi că ar fi sustras o sumă de bani dintr-un cazinou din Râmnicu Vâlcea după ce ar...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În cadrul Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European a fost prezentat un raport privind abandonul terenurilor agricole. Potrivit acestui raport, abandonul terenurilor agricole şi depopularea zonelor rurale reprezintă un fenomen din ce în ce mai comun la nivelul Uniunii Europene. Mai exact, aproximativ 30% din suprafeţele agricole din UE se află, cel puţin, sub un risc moderat de abandon de terenuri.
În următorii 10 ani, Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu abandonul a 5 milioane de hectare de teren, reprezentând circa 3% din suprafaţa agricolă actuală utilizată. În zonele montane şi în cele defavorizate, riscul de abandonare a terenurilor este şi mai de ridicat.
Tendinţele actuale de abandonare a terenurilor vor fi, de asemenea, afectate de trei factori externi majori care vor avea un impact semnificativ asupra utilizării terenurilor, şi-anume schimbarea climei, globalizarea pieţelor şi criza majoră de sănătate, precum este pandemia COVID-19.
„Viziunea zonelor rurale” este planificată să fie adoptată în al doilea trimestru al anului 2021 şi ar trebui să faciliteze o dezbatere la nivel european cu privire la viitorul zonelor rurale, până în 2040, şi să se concretizeze prin acţiuni adecvate, la toate nivelurile.
Această concentrare sporită asupra provocărilor specifice din mediul rural este o preocupare-cheie pentru viitoarele decizii privind utilizarea terenurilor agricole şi, în special, evidenţiază modalităţile în care gestionarea acestor terenuri afectează alte activităţi regionale şi economice, inclusiv dezvoltarea turismului.
Principalele concluzii şi recomandări ale studiului prezentat la Bruxelles prevăd faptul că abandonarea terenurilor conduce la efecte ireversibile, din punct de vedere social şi ecologic.
Condiţiile agricole pot fi îmbunătăţite prin programe de formare pentru fermieri, o mai mare securitate financiară prin direcţionarea finanţării PAC către fermele mici, prin utilizarea diferitelor fonduri, sau prin facilitarea accesului la alte surse de investiţii, cât şi prin îmbunătăţirea condiţiilor de acces la terenuri.
De asemenea, trebuie avută în vedere îmbunătăţirea situaţiei fermierilor din zonele care se confruntă cu constrângeri naturale şi adaptarea plăţilor pentru aceste zone, precum şi măsurile forestiere şi de mediu care ar trebui adaptate la diferitele vulnerabilităţi ale regiunilor.
La nivel naţional, situaţia terenurilor abandonate este reglementată prin noul proiect al Codului funciar. Astfel, dacă proprietarul terenului agricol nu îl menţine într-o stare fitosanitară bună mai mult de doi ani, autoritatea publică locală îşi poate rezerva dreptul de a administra terenul respectiv, dispunând arendarea lui, cu respectarea anumitor condiţii.
Totodată, din punctul meu de vedere, serviciile rurale de interes general şi investiţiile în infrastructura rurală sunt esenţiale şi reprezintă o prioritate pentru dezvoltare, fără de care nu putem merge înainte.

Deputat PNL Teleorman, Ică Florică Calotă

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

În două localităţi din Teleorman, rata de infectare a depăşit 6 la mia de locuitori. 168 de persoane au fost testate în ultimele 24...

Conform ultimelor date publicate astăzi, 21 septembrie 2021, de către Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, rata de infectare în...

Articole similare