5.1 C
Judeţul Teleorman
duminică, aprilie 11, 2021

CENTENARUL, văzut prin ochii copiilor de Școlile „Ștefan cel Mare” și „Mihai Viteazul” din Alexandria

Articole noi

Decizie CLSU Alexandria: Restricţiile privind limitarea răspândirii SARS Cov 2 se menţin, în următoarele două săptămâni

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 09.04.2021, a adoptat o hotărâre prin...

Județul Teleorman ar putea intra în scenariul ROȘU. Astăzi, s-a atins pragul critic de 3 cazuri la mia de locuitori

Astăzi, în județul Teleorman s-a atins pragul critic de 3 cazuri de infectare cu COVID 19 la mia de...

Declarație de presă- deputat Maria Stoian: Investiții europene pentru comunitățile locale prin PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost adoptat miercuri, 7 aprilie,...
Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Muzeul Judeţean Teleorman şi-a deschis larg porţile publicului larg, sâmbătă, în cadrul evenimentului naţional “Noaptea Muzeelor”, la Alexandria.
Printre expoziţiile permanente şi temporare, „Centenarul văzut de copii” a fost colţul istoriei vii, plină de culoare, istoria scrisă şi desenată de cei mici, elevii  Şcolilor Gimnaziale „Ştefan cel Mare” şi „Mihai Viteazul” din Alexandria. Compoziţii plastice închise şi deschise reprezentând „Hora românească”, portul popular, arta culinară tradiţională, diferite îndeletniciri ale omului, au făcut legătura între trecut şi prezent şi ne-au făcut să privim cu optimism spre viitor, viitorul ţării fiind reflexia tuturor îndeletnicirilor şi viziunilor celor mici de acum.
Copii, părinţi, bunici au apreciat în cartea pusă la dispoziţie de către instituţia populară „Gânduri despre Centenar”, cu recunoştinţă, impresiile produse de frumoasa activitate, mai ales că, în holul instituţiei a tronat o fotografie-reproducere a fotografiei originale datând din anul 1918, de către fotograful H. Bubureanu, la Alexandria, într-un moment istoric, când oraşul era din nou liber, iar locuitorii au primit cu braţele deschise, cu flori şi intonând Marseilleza, armata franceză sub comanda generalului Nerel, pe treptele localului vechii primării. Au avut posibilitatea de a se teleporta în timp nu doar din această perspectivă, ci şi dat fiind faptul că au putut îmbrăca câteva ţinute militare şi a se integra total în tabloul ,,Arc peste timp”, ceva inedit şi emoţionant în acelaşi timp.
Muzeul Judeţean Teleorman şi-a propus reconstituirea istoriei împreună cu locuitorii oraşului şi îi invită pe aceştia, ca şi pe toţi cei care au legătură cu acest judeţ  într-un fel sau altul, să contribuie la efortul creării unei memorii colective prin încercarea de a reconstitui istoria, evenimente petrecute cu 100 de ani în urmă, dar şi în anii premergători, în anii „Războiului de Întregire-1916-1918”. Toţi cei care doresc să contribuie şi doresc mai multe informaţii, să ia legătura cu Muzeul Judeţean Teleorman, direct la sediu sau pe facebook.
„Generaţiile de azi au şansa unică de a sărbători „Centenarul Marii Uniri”. Este, pentru fiecare dintre noi, o şansă ce nu trebuie ratată, un moment de aducere aminte, de cinstire a memoriei  înaintaşilor, de reflecţie dar şi de planuri de viitor.”-un paragraf extras din pliantul propus de domnul Director al muzeului, domnul Pavel Mirea.

Să reconstituim împreună istoria!

Prof. Ed. Plastică,
Purcărea Cristiana Mihaela

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Recente

Decizie CLSU Alexandria: Restricţiile privind limitarea răspândirii SARS Cov 2 se menţin, în următoarele două săptămâni

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 09.04.2021, a adoptat o hotărâre prin...

Articole similare