11 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

„CEA MAI FERICITĂ FATĂ DIN LUME”

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Este titlul de film românesc propus pentru această lună în cadrul programului european de educaţie cinematografică pentru tineri, la Alexandria, la Cinematograful  modern ce poate găzdui astfel de proiecte cu succes.

,,Cea mai fericită fată din lume”, un film de Radu Jude, aparţine tradiţiei realiste care încearcă să aducă pe ecran subiecte mai puţin spectaculoase, mai apropiate de experienţa spectatorilor obişnuiţi sau să le facă cunoscute acestora  aspecte din vieţile unor indivizi marginalizaţi social. Este vizibilă o estetică a absurdului  unde situaşiile ridicole şi fără ieşire sunt până la un punct amuzante, dar, acumulate într-o viziune despre existenţă, ele îşi dezvăluie dimensiunea tragică. Delia, personajul principal este o fată –interpretă neprofesionistă, dar şi ceilalţi actori au experienţe profesionale foarte variate. Un amalgam, actorii de ocazie sunt selectaţi după fizionomiile lor particulare sau trăsături comportamentale aparte pentru a aduce un plus de autenticitate faţă de filmele cu actori profesionişti, care, cel mai adesea, se conformau stadardelor de frumuseţe. Relaţiile dintre personaje sunt mereu tensionate, ajungând până la isterie. Fiecare în parte încearcă să-i manipuleze pe ceilalţi  să procedeze după voinţa lui. Nici măcar în cadrul familiei relaţiile nu sunt mai armonioase, iar de multe ori, părinţii Deliei se arată, la rândul lor, imaturi, voind să obţină neapărat ceva de la fată. Ei lovesc din plin şi nu observă că îi rănesc sentimentele.

Programul îşi propune să ofere cât mai multor tineri  şansa de a cunoaşte cinema-ul European şi de a-i descoperi diversitatea culturală şi lingvistică, dezvoltându-şi totodată o capacitate de analiză critică şi acumulând cunoştinţe în privinţa limbajului  cinematografic şi a procedeelor utilizate în film.

Acest program este iniţiat de Institutul Francez din Paris şi reuneşte mai multe ţări europene, printre care Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Republica Cehă, Bulgaria şi România. CinEd este un proiect de colaborare europeană dedicate educaţiei cinematografice, al cărui obiectiv este acela de a oferi şansa elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 19 ani să descopere valoarea şi diversitatea cinematografiei europene.

Aceste ţări au un interes aparte faţă de educaţia cinematografică, iar în cadrul programului CinEd, profesorii, educatorii, operatorii culturali vor avea acces la un catalog online de filme europene ( ficţiune, animaţie, documentare, filme recente sau de patrimoniu), însoţite de material pedagogice şi de informaţii folositoare în lucrul cu elevii la clasă.

În proiect sunt cuprinse câteva licee, printre care Liceul Pedagogic, Colegiul Naţional ,,A. I, Cuza” şi  Liceul Teoretic ,,Constantin Noica”.

Din discuţiile libere cu criticul de film prezent în mijlocul tinerilor alexăndreni a reieşit că adolescenţii au rezonat cu viziunea lui Radu Jude asupra lumii ca foială ridicolă, aceştia regăsindu-se parţial în mijlocul acţiunii cu oarecare amuzament şi oarecare amărăciune…

Profesor Educaţie Plastică,

Purcărea Cristiana-Mihaela

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare