19.6 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

Autoritățile din Teleorman liniștesc populația! Niciun porc din gospodăriile oamenilor nu va fi sacrificat

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Pe fondul confirmării unui caz de pestă porcină africană, la un cadavru descoperit într-o pădure din comuna Slobozia Mândra, cetățenii din Teleorman nu trebuie să intre în panică. În cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, întrunit în ședință extraordinară, autoritățile au făcut apel la CALM și au dat asigurări că situația este sub control. Mai mult, în toată această perioadă, nu s-a luat în discuție sacrificarea animalelor din gospodăriile populației.

“Măsurile ce se impun în astfel de cazuri au fost luate încă din data de 28 septembrie 2018”, a declarat directorul Iulian Ianculescu. Imediat, DSVSA Teleorman a demarat procedurile necesare, iar în momentul de față riscul propagării virusului este aproape de zero, mai cu seamă că, pe raza localității, nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăviri sau decese la suinele din gospodării. În comună, au fost trimise mai multe echipe, care vor face inventarierea tuturor porcilor din exploatațiile oamenilor.

Potrivit prefectului Florinel Dumitrescu, “În data de 28.09.2018, DSVSA Teleorman a fost anunțată de către primaria din localitatea Slobozia Mândra de existența a două cadavre de porcine domestice aflate în pădurea de pe raza localității. O echipă din cadrul DSVSA Teleorman s-a deplasat la fața locului însoțită de medicul veterinar de liberă practică din localitate, de reprezentanți ai primăriei Slobozia Mandra, poliție și paznici de vânătoare, unde au constatat existența a două cadavre porci domestici (un cadavru integru și resturi din al doilea cadavru reprezentând cap, coloană vertebrală și os membru posterior); din cadavrul integru au fost prelevate probe de organe iar din al doilea a fost prelevat un os lung. Ambele cadavre  nu prezentau mijloace de identificare și nici urme de aplicare anterioară a crotaliilor. După recoltarea probelor s-a procedat la dezinfecția locului, a cadavrelor, dezinfecția gropii, îngroparea cadavrelor, operațiunea finalizându-se cu o altă dezinfecție a zonei posibil infectate, a utilajului folosit la îngropare și a personalului prezent”.

Trimisul Guvernului în teritoriu a mai precizat că: „în data de 16.10.2018 a fost diagnosticat cu pestă porcină africană cadavrul de la care s-a recoltat os lung, în baza buletinului de analiză nr.18061/16.10.2018. Pentru celălalt cadavru de la care s-au recoltat organe rezultatul a fost negativ. De îndată ce a fost confirmat oficial diagnosticul de pestă porcină africană, DSVSA Teleorman  a stabilit în jurul focarului o zonă de protecţie cu o rază de cel puţin trei kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri. Localitățile aflate în zona de protecție sunt: Slobozia Mândra și Brâncoveanca. Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Saelele, Uda Paciurea, Uda Clocociov, Plopii Slăvitești, Dudu, Beciu precum și localități aflate pe raza județului Olt”.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria face angajări. Se caută infirmieră şi asistenţi medicali

În următoarea perioadă, câteva instituţii publice şi primării din judeţul Teleorman vor organiza concurs pentru ocuparea unor funcţii declarate...

Articole similare