13 C
Judeţul Teleorman
duminică, februarie 25, 2024

14 salariați ai Serviciului de Probațiune Teleorman au protestat în fața Ministrului Justiției

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

Pichetarea este provocată de refuzul guvernanților de a soluţiona problema salariilor și de a adopta măsuri concrete (O.U.G. pentru rectificare salarială, emitere OMJ 605) pentru mai multe puncte pe care le-am solicitat în ultima perioadă. Vreau să evidențiez serviciile de probațiune cu oameni frumoși si asumați care au participat la acest pichet din data de 12.12.2022 în faţa Ministerului Justiţiei:  1. SP ARAD; 2.SP ALBA; 3. SP ARGEȘ; 4. SP BRĂILA; 5. SP BIHOR; 6. SP BUCUREȘTI; 7. SP CLUJ;  8. SP DOLJ; 9. SP GORJ; 10. SP IAȘI;; 11. SP ILFOV; 12.SP OLT; 13.SP SĂLAJ; 14 SP. TELEORMAN; 15 SP SATU -MARE. Le mulțumesc și consilierilor de probațiune care, deși nu au putut veni, au solidarizat si au pichetat în fața sediilor de probațiune (SP ARAD, SP MARAMURES; SP TIMIȘ; SP BIHOR; SP DÂMBOVIȚA; SP BOTOȘANI; SP GORJ Etc.)

În repetate randuri, Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune a adus la cunostinţă conducerii ministerului ca problemele de natura salariala sunt grave şi că trebuie găsite soluţii în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări şi tergiversari.

Contribuția sistemului de probațiune la scăderea costurilor sociale generate de sancțiunile penale este, de asemenea, una foarte importantă, realizând-se prin eliminarea cheltuitelor specifice detenției și prin valorificarea potențialului socioeconomic al persoanelor care au comis infracțiuni.

Salariile de bază ale personalului de probațiune nu includ în cuantumul lor valoarea de referință sectorială actualizată, conform hotărârilor judecătorești definitive, așa cum reiese din Ordinul Ministrului Justiției nr. 542/C/05.02.2018, Ordinul Ministrului Justiției nr. 2883/C/19.07.2018  din 19-07-2018 care stabilește valoarea sectorială de 463,5 lei și Ordinul Ministrului Justiției nr.28/C/07.01.2020 care stabilește valoarea sectorială de 484,18 lei.

Precizăm faptul că în prezent, la nivel național, instanțe judecătorești au recunoscut categoriei profesionale a consilierilor de probațiune atât prin hotărâri în primă instanță cât și prin hotărâri definitive, o valoare sectorială în cuantum de 605,225 lei aplicabilă retroactiv de la data de 01.08.2016. În baza acestor sentințe ministrul justiției a emis OMJ-ul cu nr. 6245/C/30.12.2021 prin prisma necesitații de a elimina discriminarea de la nivelul drepturilor salariale între categoriile profesionale din cadrul familiei ocuapaționale „Justiție”, în sensul că OMJ a fost emis pentru judecătorii din cadrul judecătoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate și al curților de apel, precum și ale asistenților judiciari, plecând de la argumentul că sistemului de probațiune i-a fost recunoscut un VRS de 605,225 lei (aspect care nu era în concordanță cu situația de fapt, deși dreptul la VRS de 605,225 a fost recunsocut ex lege încă din 2016 pentru toți consilierii de probațiune, dar și prin sentințe judecătorești definitive pentru mulți consilieri de probațiune).

Totodată, atât prin decizia nr. 794/2016 a Curții Constituționale a României cât și prin decizia nr.55/2020 a înaltei Curți de Casație Justiție s-a statuat ca întreaga familie ocupațională să beneficieze de aceeași valoare de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

Consumatorii Distribuţie Oltenia se declară mulţumiţi după vizita din Centrele de Relaţii cu Utilizatorii, conform ultimelor sondaje

Conform studiilor interne desfăşurate la finalul anului trecut, consumatorii Distribuţie Oltenia apreciază calitatea serviciilor oferite de specialiştii din Centrele...

Articole similare