10.6 C
Judeţul Teleorman
marți, mai 14, 2024

1 Martie, Sărbătoarea Mărţişorului

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

De-a lungul timpului semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi; acesta fiind un simbol al primăverii  şi al revenirii la viaţă, aducător de optimism, fericire şi noroc.
Sărbătoare specifică romanilor, mărţişorul reprezintă funia zilelor, săptămânilor şi lunilor adunate într-un şnur bicolor, simbolizând iarna şi primăvara, făcută cadou celor dragi în ziua de 1 Martie.
Cu ani în urmă, mărţişorul era împletit din două fire de culoare albă şi neagră. Cu vremea firul negru a fost înlocuit cu un fir roşu, la care s-au adăugat unele simboluri ale norocului, precum: potcoavă, inimioară, cosar, trifoi cu patru foi etc.
În prezent, mărţişorul este oferit în prima zi a lunii martie, de ziua Babei Dochia sau a începutului  Anului Nou Agrar.
La sfârşitul secolului al XIX-lea mărţişorul era primit de copii (fete şi băieţi), fără deosebire, de la părinţi, în dimineaţa zilei de 1 Martie, înainte de răsăritul soarelui.
Potrivit tradiţiei, de firul mărţişorului se agaţa o monedă de argint şi uneori chiar de aur.
Mărţişorul primit era prins în piept, la gât sau legat la mână. Acesta se scotea la sărbătorile mai însemnate ale primăveri i(Măcinici, Florii, Paşte, Armindeni) ori la înflorirea unor arbuşti şi pomi fructiferi, fiind agăţat apoi pe ramurile înflorite.
Se credea că purtătorii mărţişorului  nu vor mai fi pârliţi de soare pe timpul veri, că vor fi sănătoşi şi frumoşi că florile, bogaţi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi.
Legenda spune că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile ar fi tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului născut primăvara.
Că personaj mitic,ce apare frecvent în folclorul românesc, Baba Dochia este o bătrână zeitate agrară, care moare de 1 Martie şi renaşte de Mucenici, pe 9 Martie. Ea aduce aminte de marea zeiţa Terra Mater, putând fi asociată cu Diana şi  Iuno  de la romani, cu Hera şi Artemis de la greci.
Cel mai vechi mărţişor din România se pare că datează din anul 1879 şi are forma unei inimi din argint.
De la romani mărţişorul a fost preluat apoi şi de alte popoare din centrul şi sud –estul Europei.
În zilele noastre realizarea mărţişorului a devenit o adevărată operă de artă, prin apariţia pe piaţă a sute  de modele de mărtişoare.
Mulţi oameni oferă cu plăcere mărtişoare persoanelor iubite, ca simbol al admiraţiei lor, că respect şi stima deosebită.
De obicei mărţişoarele sunt oferite de către bărbaţi, dar ele pot fi dăruite şi de către fete prietenelor, mamelor sau bunicelor.
Tradiţia spune că în ziua de 1 Martie se leagă la fiecare pom fructifer fir roşu ca să facă poame multe, iar la stâlpul caselor acelas mărţişor va aduce sănătate  şi prosperitate.
De 1 Martie, aşadar, dăruiţi mărtişoare persoanelor îndrăgite, purtatile cu bucurie pe cele primite şi trăiţi din plin o nouă primăvara!

LEON ARMEANCA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

DANIEL BĂCANU-Primar Lisa. Cu o echipă de oameni bine instruiţi, comuna Lisa are viitorul asigurat

Daniel Băcanu, candidatul PNL pentru primăria Lisa, este unul dintre cei mai apreciaţi primari din judeţul Teleorman. Serios, onest...

Articole similare