2.2 C
Judeţul Teleorman
sâmbătă, decembrie 9, 2023

Voluntariat pentru lectură, la Şcoala Gimnazială nr. 2 Videle

Articole noi

Info TRhttps://infotr.ro
Stiri, reportaje, anchete si informații din Teleorman.

În anul 2019, anul Cărţii în România, la Şcoala Gimnazială nr. 2 Videle s-a desfăşurat proiectul educaţional ”Voluntari pentru lectură”, în colaborare şi cu finanţarea OMV PETROM.

Scopul urmărit a fost acela a de a îi scoate pe elevi din labirintul Internetului în care pare că îşi petrec din ce în ce mai mult timp, pentru a îi aduce în faţa cărţii, provocându-i la lectură, intr-un spaţiu creativ, atractiv, prin intermediul unor activităţi extracurriculare menite să le stimuleze emoţia, creativitatea, imaginaţia.

Împreună cu echipa de voluntari care s-a constituit pentru implementarea acestui proiect, elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 2 Videle, cadre didactice, părinţi, angajaţi ai OMV PETROM s-a amenajat în incinta şcolii o sală de lectură şi, totodată, de activităţi educative extraşcolare, prin amenajarea şi decorarea unei săli de clasă care nu se mai utilizază din cauza scăderii numărului de elevi, situată în apropierea bibliotecii şcolare. Spaţiul a fost decorat, pictat cu mesaje, imagini pozitive menite să le creeze elevilor o stare emoţională pozitivă, benefică pentru învăţare. De asemenea, a fost  dotat cu o serie de obiecte, elemente de mobilier şi mijloace moderne care contribuie la crearea unui ambient plăcut şi a unei atmosefere stimulative pentru învăţare.

Periodic, cel puţi de două ori pe lună, în acest spaţiu se desfăşoară ateliere de lectură creativă, la care participă elevi, cadre didactice, părinţi, reprezentanţi ai comunităţii locale, se vizionează filme, ecranizări ale unor cărţi recomandate din programa şcolară şi nu numai, urmate de discuţii, dezbateri, activităţi interactive, au loc întâlniri cu personalităţi, scriitori, părinţi, personalităţi reprezentative ale comunităţii locale, reprezentanţi ai unor ONG-uri sau organizaţii  care vor interacţionează cu elevii, le citesc sau prezintă acestora cărţi preferate, pentru a le dezvolta dragostea pentru lectură, dar şi pentru a-i ajuta să conştientizeze importanţa lecturii şi a studiului individual în viaţa unei persoane.

Beneficiarii proiectului sunt cei 415 elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 2 Videle, 30 de cadre didactice ale şcolii, peste 800 de părinţi şi întreaga comunitate din Videle.

Proiectul contribuie, în opinia noastră la creşterea interesului elevilor pentru lectură şi, implicit, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, a rezultatelor obţinute la Evaluările Naţionale, la olimpiadele şi concursurile şcolare. Permite, de asemenea, formarea şi dezvoltarea la elevi a unor competenţe, abilităţi, precum comunicare, creativitate, gândire critică, planificare, implicare, lucru în echipă, diminuarea fenomenelor de absenteism şcolar, violenţă şcolară, bullying, îmbuntăţirea, eficientizarea relaţiei profesor –elev, consolidarea parteneriatului şcoală –familie-comunitate.

Profesor coordonator, Iorga Marinela Monica

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Recente

ITM Teleorman, acţiune de verificare privind utilizarea echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor in parchetele forestiere

Pe parcursul anului 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman a desfăşurat o acţiune de verificare a modului în care...

Articole similare