Perioada vacanței de vară a stat sub semnul activităților desfăurate în cadrul programului Erasmus+ la Școala Gimnazială nr. 2 Videle. Proiectul ”DISCHOVERY- VERY DIGITAL AND INCLUSIVE SCHOOL”,finanțat prin programul Comisiei Europene Erasmus +, cu numărul de referință 2021-1-RO01-KA122-SCH-000013572, Acțiunea cheie 1- Educație școlară, a continuat cu desfășurarea celor 4 fluxuri de formare programate în conformitate cu nevoile de dezvoltare profesională și instituțională. Conform graficului de desfășurare și implementare a proiectului, 2 cadre dicactice au participat în perioada 26 iunie-2 iulie la activitatea de învățare Enhancing motivation strategies in the contemporary classroom, organizată” de Erasmus+ Courses Croatia Teacher Training Centre la Split, Croația. În cadrul cursului, cadrele didactice participante s-au familiarizat cu metode și tehnici de lucru care pot contribuie la crearea unei atmosfere stimulative, incluzive, participative în sala de clasă.
În perioada 10-16 iulie 2022, 2 cadre didactice au participat la cursul ”Preventing conflicts and tackling Early School Leaving” desfășurat la Bologna, furnizat de Erasmus Learning Acdemy. Cele 7 zile de formare le-au oferit participanților ocazia de a se familiariza cu metode și strategii de prevenire a absenteismului și a abandonului școlar, dar și cu metode care pot contribui la construirea unei atmosfere incluzive non-violente și non-discriminatorii în sala de clasă.
În perioada 16-23 iulie, 2 două cadre didactice au participat la cursul ”Methods and tools for effective distance learning during pandemic and post-pandemic times”, derulat de ERA-Europe Route Education Youth Sports and Culture Association, desfășurat la Manavgat, Turcia. În cadrul cursului cadrele didactice participante au învățat și experimentat metode și tehnici, instrumente de lucru care pot fi utilizate în cadrul orelor desfășurate în mediul online, dar și în cadrul unor activități de învățare desfașurate fizic în sala de clasă care presupun utilizarea tehnologiei.
Al patrulea flux de formare s-a desfășurat în perioada 20-26 iulie 2022, la Caldhas da Reina, Portugalia. La acesta au partcipat 3 cadre didactice, la cursul organizat de Edu Grow, ” Inclusive classroom through ICT”. Obiectivele cursului au fost urmatoarele: familiarizarea cu diferite instrumente TIC în vederea monitorizării progresului individual al elevilor la clasă; îmbunătățirea alfabetizării, abilităților și a incluziunii digitale; dezvoltarea atitudinilor incluzive ale elevilor față de colegii lor dezavantajați; creșterea capacității de a răspunde nevoilor elevilor defavorizați prin utilizarea diferitelor tipuri de aplicații.Contextul de învățare a permis participanților să împărtășească cele mai bune practici și să transfere cunoștințe și metode între diferite zone culturale și diferite vârste, să găsească cel puțin 5 activități și tehnici pentru propriul context de predare pentru a facilita includerea în clasele lor și să promoveze cooperarea europeană în domeniul educației în cadrul programului Erasmus+.
Prin participarea la aceste cursuri de formare, cadrele didactice au putut deprinde și dezvolta competențe de lucru adaptate nevoilor elevilor care provin din grupuri vulnerabile, competențe digitale de predare care pot fi adaptate la mediul online, competențe de utilizare a metodelor de educație non-formală care, valorificate ulterior, pot contribui la creșterea calității educației, îmbunătățirea rezultatelor școlare ale elevilor, reducerea fenomenului absenteismului și abandonului școlar, dar și la crearea unui mediu mai incluziv la nivelul școlii, precum și la dezvoltarea dimensiunii europene a școlii.În perioada imediat următoare, vor fi programate activități de dismeninare în rândul comunității școlare, astfel încât de oportunitățile programului Ersamus+ să beneficieze cât mai muți, elevi, cadre didactice, părinți. Totodată, metodele, tehnicile, strategiile de învățare vor fi cuprinse în documentele manageriale și vor fi valorificate în practica școlară.
Vacanța a adus pentru Școala Gimnazială nr. 2 Videle bucuria câștigării unor noi proiecte finanțate prin programul Ersamus+ care se vor implementa în perioada 2022-2024, prooeicet care ne vor oferi posibilitatea să continăm învățarea în spirit Erasmus+. După publicarea rezultatelor propunerilor de proiecte depuse de organizații fără acreditare la termenul limită 23 februarie 2022 pentru Mobilități în domeniul Educației Școlare – Cod Acțiune: KA122 SCH, am aflat cu bucurie că Școala Gimnazială nr. 2 Videle va fi beneficiara unui nou proiect cu finanțare europeană în cadrul programului Erasmus+. Proiectul intitulat „Școala mea, o școală a stării de bine” beneficiază de o finanțare de 28755 Euro pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și implementarea unor activități educative în perioada 2022-2024.
În urma publicării Rezultatelor selecției pentru Acțiunea cheie 2 – Parteneriate pentru cooperare pe domeniul educație școlară- KA210 (parteneriate la scară mică/de mică anvergură – buget 30000 Euro), depuse la data de 23.03.2022, Scoala Gimnaziala Nr. 2 Videle devine beneficiara unui nou proiect de parteneriat de schimb interscolar finantat prin programul Uniunii Europene pentru educatie, „Erasmus+”. Proiectul intitulat ”My school gives me wings” propune colaborarea și implicarea elevilor școlii în activități de învățare și educative, alaturi de elevi din scoli gimnaziale din Republica Croatia si Republica Cipru, cu scopul de a cultiva diversitatea, starea de bine, drepturile și responsabilitățile copiilor, non-discriminarea, prin promovarea metodelor de educație socio-emoțională. Aceste proiecte consolideaza parcursul european al Școlii Gimnaziale Nr. 2 Videle, și vor contribui, suntem convinși la inovarea și creșterea calității întregii activități desfășurate.
Prezentul comunicat reflectă exclusiv punctul de vedere al autorului; Comisia Europeană nu este responsabilă de modul în care pot fi utilizate informațiile cuprinse în comunicare sau publicare.
Profesor,
Iorga Marinela Monica