România, cap de listă în Uniunea Europeană
Teleormanul ocupă locul 4 pe ţară la copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani în ceea ce priveşte analfabetismul. Procentul este de 2,66%, după Giurgiu, 4,02%, Călăraşi, 3,60% şi Ialomiţa, 3,33%. Cea mai scăzută rată a inculturii la acest capitol o are Braşovul, cu doar 0,72%. Motivul principal pentru care analfabetismul este atât de ridicat în judeţul nostru este sărăcia. Dar şi lipsa de educaţie a părinţilor. De vină este şi sistemul de învăţământ neperformant, cu cadre didactice slab pregătite care, multe dintre ele, au ocupat un post de titular prin aranjamente. Grav este că din ce în ce mai mulţi copii nu sunt lăsaţi să meargă la şcoală.
La nivel de Uniune Europeană, ţara noastră ocupă primul loc la neştiutori de carte. Un procent de 6% (aproximativ 250.000 de cetăţeni) nu ştie să citească o iotă şi să scrie. Nici măcar să se semneze, aceştia trebuind să-şi pună amprenta.
Şi la nivel de educaţie stăm prost. Aproape jumătate din populaţie are nivel foarte scăzut.
Familia C.D., dintr-o comună din nordul Teleormanului, are patru copii minori. Doi dintre ei nu merg la şcoală. Iată ce ne-a declarat tatăl, un bărbat în vârstă de 45 de ani: „Ăsta mare a apucat să-şi termine liceul şi face naveta la Bucureşti, la o firmă de pază. Fata e clasa a X-a şi învaţă foarte bine. A luat premiu. Eu nu am găsit serviciu de patru ani de zile. Nevastă-mea a fost operată de trei ori şi nu are voie să ridice un pai. Nici măcar să cureţe un cartof. Ne descurcăm greu. Nu am bani să-i trimit pe-ăştia mici la şcoală. Muncesc cu ziua. Nu beau şi nu fumez. Banii se duc pe mâncare şi pe medicamente.”