Distribuţie Oltenia a demarat un proiect pilot de montare a unor centrale fotovoltaice cu putere instalată de aproximativ 70 kW în două dintre staţiile sale de transformare, pentru acoperirea consumului intern de energie şi îmbunătăţirea calităţii energiei distribuite consumatorilor. Proiectul se înscrie în rândul obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate de operator în cadrul strategiei sale de sustenabilitate. Rezultatele sustenabile din 2020 ale operatorului Distribuţie Oltenia şi ţintele pentru 2021 pot fi consultate în Raportul de Sustenabilitate 2020, certificat (GRI), opţiunea ”Core”.
Prima staţie de transformare 110/ 20 kV în care a fost pusă o centrală fotovoltaică este Bărbăteşti, judeţul Gorj, sistemul producând deja primii kWh de energie verde.
Ce va realiza Distribuţie Oltenia prin acest proiect pilot?
Distribuţie Oltenia îşi propune să acopere consumul intern de energie de aproximativ 204 MWh/ an produs de serviciile interne ale staţiei Bărbăteşti cu energia produsă de panourile fotovoltaice şi astfel să îmbunătăţească randamentul procesului de distribuţie a energiei.
Staţia de transformare 110/ 20 kV Bărbăteşti din judeţul Gorj alimentează cu energie electrică peste 5600 de consumatori din localităţile Bărbăteşti, Jupâneşti, Sauleşti şi parţial oraşele Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni.
96.4 % din suprafaţa staţiei sunt sisteme şi instalaţii electrice (echipamente primare, platforme betonate aferente echipamentelor primare, sisteme de comandă şi control, servicii tehnologice), iar pe 810 mp au fost montate 188 panouri fotovoltaice. Sistemul centralei fotovoltaice include panourile fotovoltaice cu o putere instalată totală de 70.5 kW, două invertoare de 33 kW fiecare şi un tablou general CEF, echipat cu întrerupătoare automate.
Staţia 110/ 20 kV Hârleşti din judeţul Teleorman, cea de-a doua staţie în care Distribuţie Oltenia montează o centrală fotovoltaice, alimentează consumatorii din comuna Trivale Moşteni. Punerea în funcţiune a centralei va fi finalizată până la finalul anului 2021. Consumul intern de energie al staţiei de transformare Hârleşti se ridică la aproximativ 305 MWh/ an, această cantitate urmând să fie produsă din surse verzi. Pe terenul staţiei de transformare sunt în curs de instalare 188 panouri fotovoltaice pe aproximativ 534 mp, restul de 95 % din suprafaţa staţiei fiind ocupată de instalaţii electrice.
Ce urmează?
În aceeaşi direcţie verde, Distribuţie Oltenia a demarat procedurile necesare pentru atragerea de fonduri prin mecanismul financiar norvegian de granturi 2014 – 2021, în vederea atingerii obiectivelor impuse de Uniunea Europeană privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea eficienţei energetice şi a cantităţii de energie obţinută din surse regenerabile.
În plus, Distribuţie Oltenia are în derulare 10 proiecte cofinanţate, în valoare de aproximativ 73 mil euro cu impact pozitiv în dezvoltarea reţelei şi pregăteşte noi proiecte dedicate instalării de centrale fotovoltaice în staţiile sale de transformare.
Pentru reducerea continuă a consumului intern de energie electrică din instalaţiile sale, Distribuţie Oltenia a pregătit şi proiectul E-Analytics care urmăreşte implementarea unui noi platforme care să utilizeze toate datele disponibile pentru îmbunătăţirea calculului şi prognozei CPT, prognoza zilnică de energie şi identificarea sustragerilor de energie utilizând algoritmi avansaţi. În acest sens, operatorul a depus un proiect de finanţare pentru obţinerea de fonduri europene în suma totală de 2.9 mil euro, dintre care contribuţie proprie 1.4 mil euro.
Distribuţie Oltenia vizează în continuare implementare proiectelor sale de digitalizare, atragerea de fonduri europene şi norvegiene ş îmbunătăţirea procesului de distribuţie în aria sa operaţională.
Certificat Global Reporting Initiative G 4 Guidelines și recunoscut ca fiind in conformitate cu asteptarile stakeholderilor, prin respectarea principiilor de analiza a materialitatii aspectelor raportate (GRI Materiality Disclosure)